Omul de afaceri Ilie Carabulea, acuzat de cumparare de influenta si dare de mita in dosarul "Carpatica", ramane in arest, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a admis, miercuri, contestatia procurorilor fata de inlocuirea masurii preventive. Decizia Curtii de Apel este definitiva.

Tribunalul Bucuresti a decis, in 12 martie, inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Carabulea. Decizia a fost contestata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti, iar demersul acestora a fost admis, astfel ca omul de afaceri ramane in arest.

In dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzati ca, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari. Carabulea si Mirzac au fost arestati preventiv in 29 ianuarie.

Tot atunci, procurorii au inceput urmarirea penala si fata de Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), scrie Mediafax.

Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, este urmarita penal in aceeasi cauza, pentru abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia de director al Directiei Avizari din cadrul ASF.

Citeste si:
Miliardarul Epstein, arestat pentru trafic cu minore, s-a sinucis
Miliardarul american Jeffrey...

In luna februarie, procurorii au inceput urmarirea penala si fata de Dan Radu Rusanu, presedinte al ASF la data faptelor, pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor societatii Carpatica.

In 25 februarie, Rusanu a fost retinut, dupa ce procurorii DNA au extins urmarirea penala in cazul sau, pentru favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor. In 4 martie, Rusanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Dupa ce a fost retinut, Dan Radu Rusanu a demisionat de la conducerea ASF.

Tot in 25 februarie, Directia Nationala Anticoruptie a cerut procurorului general al Parchetului instantei supreme sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, in dosarul "Carpatica", pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor.

Cererea a fost formulata intrucat exista indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chitoiu a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009, au aratat procurorii DNA.

Citeste si:
Sorin Mindrutescu s-a retras din board-ul Fondul Proprietatea
Sorin Mindrutescu s-a retras...

Camera Deputatilor a respins, in 11 martie, prin vot secret, cererea privind incuviintarea urmaririi penale a lui Daniel Chitoiu. Procurorii DNA au cerut Parlamentului si Guvernului sa le puna la dispozitie, in dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care exista suspiciunea ca ar fi fost emisa pentru a proteja interesele firmei de asigurari Carpatica.

Potrivit anchetatorilor, in perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mirzac si Mustatea, impreuna cu alte persoane, au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni. "Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea Ilie si Mirzac Marian au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul ASF. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti", au aratat anchetatorii.

DNA sustine ca Ilie Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea ASF. "Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari detinute in mod indirect de Carabulea Ilie si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor", au mai aratat procurorii anticoruptie.

Potrivit DNA, finantatorul gruparii infractionale constituite, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian pe Mustatea Radu, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.

Citeste si:
Cine face business in Romania: profilul omului de afaceri
Cine face afaceri in Romania....

Mirzac, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din cadrul ASF in grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii societatii de asigurari, sustin procurorii DNA.

DNA a mai aratat ca, in perioada martie - aprilie 2013, un functionar cu atributii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (devenita ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii institutiei care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor.

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
George Maior, audiat in dosarul Laurei Codruta Kovesi