Radu Mazare va fi cercetat in libertate, dupa decizia definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Primarul Constantei este acuzat ca ar fi luat mita 175.000 de euro de la omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern. Instanta suprema a respins vineri recursul DNA fata de controlul judiciar dispus in cazul edilului.

Primarul Cosntantei a declarat, la intrarea in sediul instantei supreme, ca nu se poate sa fie judecat pentru ca a construit case pentru saraci la pretul cel mai mic si ca spera sa se daca dreptate, aratand ca "Vinerea Mare este ziua victoriei impotriva pacatului si a Satanei". Intrebat daca este o zi grea pentru el, Radu Mazare a spus: "Ca sa fii judecat ca ai construit case pentru saraci la pretul cel mai mic decat s-a construit vreodata in Romania, in Vinerea Mare, spune totul", relateaza Mediafax.

Intrebat cum comenteaza acuzatiile procurorilor de luare de mita si fals in declaratii, Radu Mazare a spus: "Daca ati citit cu atentie motivarea, sunt acuzat ca am luat mita ca sa imi indeplinesc sarcinile de serviciu, sa construiesc acest cartier. Credeti ca era nevoie sa-mi dea cineva mita ca sa construiesc un cartier pentru saraci?. Primarul Constantei spunea, joi, ca are doua posibilitati pentru a petrece Pastele, si anume ori in arest, daca instanta va aproba contestatia DNA, ori in campusul social "Henri Coanda", daca va ramane in libertate.
"Exista doua posibilitati: ori ma intorc in camera numarul 17 unde ma asteapta baietii aia si cu nea Rusanu, cu unchiu, sper sa nu-mi sforaie toata noaptea de Paste. Deci, o sa ma intorc si petrec Pastele cu ei, ori daca nu, ceea ce cred si cred ca este un Dumnezeu sus care vede si ii da fiecaruia pe masura lucrurilor bune pe care le-a facut in viata asta, o sa ma duc in cartierul de saraci si de amarati si de oameni cu probleme unde am facut Pastele si anul trecut", declara Mazare.

Radu Mazare si omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost retinuti in 8 aprilie, dupa audieri la DNA. Acestia au fost eliberati din arestul Politiei Capitalei in 9 aprilie, dupa ce instanta suprema a decis cercetarea lor in libertate, sub control judiciar, cu interdictie de a parasi tara. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Primarul Constantei a fost acuzat initial de luare de mita, apoi procurorii au extins cercetarile in cazul lui Mazare si pentru fals in declaratii.

Potrivit DNA, Radu Mazare nu trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, cei 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. "Din ordonanta privind efectuarea in continuare a urmaririi penale, intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora in declaratiile de avere formulate in datele de 11 mai 2012 si 29 iunie 2012, de catre Mazare Radu Stefan, nu este trecut contul personal deschis la o unitate bancara din Israel", a aratat DNA, intr-un comunicat de presa.

In acest cont, spun anchetatorii, a fost virata de catre o societate comerciala, la 13 septembrie 2011, suma de 95.000 de euro. Astfel, arata DNA, "aceasta informatie nu apare nici la rubrica IV – 1, respectiv active financiare - conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, forme echivalente de economisire si investire, inclusiv cardurile de credit, daca valoarea insumata a tuturor acestora depaseste 5.000 de euro".
De asemenea, noteaza procurorii, nu apare nici transferul facut de firma respectiva in contul personal al lui Radu Mazare, la rubrica VII - venituri ale declarantului si ale membrilor sai de familie, realizate in ultimul an fiscal incheiat.

Procurorii DNA nu au gasit "in materialitatea lor" cei 175.000 de euro despre care sustin ca i-ar fi luat mita Radu Mazare, insa, in vederea recuperarii lor, au pus sub sechestru aproape 19.000 de euro, au declarat luni, pentru Mediafax, surse judiciare, citand din acte ale anchetatorilor. In acelasi dosar este urmarit penal si fratele primarului Constantei, senatorul PSD Alexandru Mazare, acesta fiind acuzat de complicitate la luare de mita si fals in declaratii.

Anchetatorii sustin ca Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fratii Mazare, pentru ca se bucura de increderea celor doi. Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, intr-un cont din Israel al lui Radu Mazare au intrat 95.000 de euro, iar in unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, in doua transe egale. Senatorul Alexandru Mazare nu a mentionat in declaratia de avere din 29 mai 2012 un cont deschis la o unitate bancara din Israel, in care, in 2011, o societate comerciala a virat 80.0000 de euro, la 13 septembrie 2011 si 6 decembrie 2011, a aratat DNA, precizand ca suma reprezenta o parte din mita care ar fi fost primita de primarul Constantei, Radu Mazare.

"Aceasta suma de bani reprezenta o parte din banii primiti, cu titlu de mita, de catre fratele sau, inculpatul Mazare Radu Stefan, in schimbul efectuarii de catre acesta, de demersuri atat in cadrul atributiilor de serviciu, cat si in afara lor, in vederea castigarii licitatiei organizate de RAEDPP Constanta, pentru construirea de locuinte modulare in cadrul Campusului social Henri Coanda", potrivit DNA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri