Noul Cod penal imparte infractiunile contra patrimoniului in cinci capitole:

1. Furtul
2. Talharia si pirateria
3. Infractiunile contra patrimoniului comise prin nesocotirea increderii
4. Fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice
5. Distrugerea si tulburarea de posesie

Dintre acestea, un interes deosebit pentru mediul de afaceri il constituie infractiunile contra patrimoniului comise prin nesocotirea increderii, fiind de subliniat trei trasaturi marcante de noutate:

  • scaderea drastica a pedepselor;
  • posibilitatea stingerii actiunii penale prin invoiala partilor;
  • incriminarea speciala a deturnarii licitatiilor publice si a camatariei.

Exponenta infractiunilor contra patrimoniului comise prin nesocotirea increderii o constituie inselaciunea.

Inselaciunea

Pentru asemenea infractiune, in sistemul Codului penal anterior, pedeapsa era de pana la 12 ani in varianta tip, iar daca paguba comisa depasea suma de 200.000 lei regimul sanctionator era intre 10 si 20 de ani. Erau, astfel, frecvente plangerile penale formulate intre partenerii de afaceri si chiar rechizitoriile fondate pe asa-zisa inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Ceea ce contribuia la rezonanta penala deosebita a inselaciunii era si faptul ca, pana in iunie 2013, daca paguba depasea 1 milion de euro, competenta de urmarire penala apartinea DNA. Noua legislatie penala si procesual penala intrata in vigoare la 1 februarie 2014 a mentinut eliminarea inselaciunii din competenta DNA. Insa trebuie mentionat ca daca inselaciunea este comisa de un grup infractional organizat si produce o paguba mai mare de 500.000 euro, competenta de urmarire penala revine structurii specializate DIICOT.

Retail jobs

Revenind la regimul sanctionator si la consecintele sale, in cazul inselaciunii gasim poate cel mai elocvent exemplu de reducere drastica a pedepselor, ca trasatura generala a Noului Cod penal: inchisoarea de la 1 la 3 ani in varianta tip, iar daca amagirea se comite prin mijloace frauduloase, pedeapsa este intre 1 si 5 ani. Deci un maxim de 5 ani, fiind fara relevanta cuantumul pagubei, in sensul ca notiunea inselaciunii cu consecinte deosebit de grave nu mai exista. Pentru a consolida imaginea actuala asupra inselaciunii, de fapta cu grad redus de pericol social, Noul Cod penal prevede ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Corelativ, prescriptia raspunderii penale pentru inselaciune este de 5 ani, asadar nu cu mult mai mult decat termenul general de prescriptie al creantelor in materie civila, de 3 ani. In vremea Codului penal anterior, partenerii de afaceri care fie nu actionasera pentru recuperarea creantei in termenul de 3 ani, fie nu actionasera pe cale civila din cauza pragului prohibitiv al taxei judiciare de timbru, obisnuiau sa ia in considerare, ca strategie juridica, formularea unei plangeri penale pentru inselaciune, fiind relativ simplu sa conturezi faptele debitorului ca intrand in descrierea inselaciunii in conventii, situatie in care actiunea civila alipita procesului penal se putea exercita intr-un termen de prescriptie indestulator si inca si fara taxa judiciara de timbru. Actualmente, acest spectru este pe de o parte descurajat, pe de alta parte incurajat. La ora actuala fapte de inselaciune comise cu mai mult de 5 ani in urma nu mai pot fi pedepsite penal. Iar alineatul dedicat inselaciunii in conventii nu mai exista, ceea ce face ca faptele partenerului contractual sa fie susceptibile de incadrare doar in varianta tip a inselaciunii, un demers dificil avand in vedere riscul de a se considera ca speta dedusa organului de urmarire penala constituie, de fapt, un litigiu civil, ceea ce duce la clasare. In contrapondere, faptul ca potrivit Noului Cod penal impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate tenta la formularea de plangeri penale tocmai in vederea obtinerii unei tranzactii de impacare.

Legea 59/1934

Mai sesizam si ca o alta varianta speciala a temutei inselaciuni din vechiul Cod penal a fost eliminata din Cod: inselaciunea prin cecuri a ramas incriminata doar de Legea 59/1934 asupra cecului, modificarea fiind de regim sanctionator: daca sub vechiul Cod penal pedeapsa era comuna cu pedeapsa generala a inselaciunii (cu un maxim de pana la 20 de ani, cum am expus anterior), acum legea cecului atribuie faptei o pedeapsa intre 6 luni la 1 an sau amenda.

Antoniu Obancia, autorul acestui articol, este partener al Zamfirescu Racoti & Partners. El coordoneaza departamentul de drept penal al casei de avocatura.

Citeste si:
China le interzice profesorilor să-i pedepsească aspru pe elevi
China le interzice...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri