Asa cum am anuntat in precedent, sunt reglementate in mod special doua incriminari noi: deturnarea licitatiilor publice si camataria. In cazul acestora nu functioneaza nici institutia plangerii prealabile, nici impacarea partilor.

Deturnarea licitatiilor publice

Prin deturnarea licitatiilor publice se inteleg doua categorii de fapte incriminate:

- fapta de a indeparta un concurent la o licitatie publica, prin constrangere sau prin corupere;

- intelegerea intre participantii la o licitatie pentru a denatura pretul de adjudecare.

Pedeapsa in cazul ambelor variante este inchisoarea de la 1 la 5 ani. De mentionat ca incriminarea vizeaza doar licitatiile publice, respectiv cele care privesc autoritatile publice, institutiile publice sau alte persoane juridice care administreaza sau exploateaza bunurile proprietate publica. Tot in legatura cu obtinerea fondurilor publice de catre un operator economic, uzual prin licitatii, este cazul sa mentionam la acest moment o alta noutate a Codului penal, inserata insa in capitolul privind infractiunile de serviciu: obtinerea ilegala de fonduri.

Citeste si:
Noi nereguli in licitatia pentru tramvaiele Bucurestiului
Licitatia pentru tramvaiele...

Trebuie precizat ca anterior datei de 1 februarie 2014, o asemenea incriminare era continuta doar in Legea 78/2000 privind faptele de coruptie si viza exclusiv fondurile europene obtinute prin nereguli (documente/declaratii inexacte, incomplete, false) in documentatiile de licitatii / accesare a fondurilor europene. Asadar, s-a introdus o incriminare similara si pentru fondurile nationale, obtinute prin folosirea / prezentarea de documente sau date false / inexacte / incomplete pentru primirea aprobarilor / garantiilor pentru acordarea fondurilor publice. Pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Ca si in cazul infractiunii care vizeaza fondurile europene, din Legea 78/2000 privind faptele de coruptie, Codul penal reglementeaza aceasta infractiune ca pe una de rezultat, respectiv fapta constituie infractiune daca are ca rezultat obtinerea pe nedrept a acestor fonduri.

Camataria

In privinta camatariei, exista doua texte incriminatoare. Pe de o parte, s-a urmarit protejarea regimului de autorizare a activitatii de creditare si astfel s-a incriminat fapta de a da bani cu dobanda practicata uzual – ca indeletnicire – de o persoana neautorizata. Fapta de pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Pe de alta parte, s-a urmarit protejarea patrimoniului persoanelor vulnerabile si astfel s-a incriminat exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile, cand, cu ocazia darii de bani cu imprumut, faptuitorul profita de starea de vulnerabilitate a debitorului (varsta, sanatate) sau, mai grav, chiar genereaza aceasta stare prin provocarea de intoxicatie cu alcool sau droguri si astfel il determina de debitor sa consimta constituirea sau transmiterea unui drept de o valoare vadit disproportionata (exemplu: ipotecare apartament pentru un imprumut de valoare vadit inferioara).

Citeste si:
Perchezitii la camatari care ar fi dat imprumuturi de 1 milion euro
Perchezitii la camatari, care...

Antoniu Obancia este partener al firmei de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Avizul prin care se dădea liber la construit în parcul Herăstrău, suspendat
Setari Cookie-uri