Multe companii de pe Bursa angajeaza ca auditori mici companii sau PFA-uri, desi companiile de pe bursa sunt in general foarte complexe si ar fi nevoie de o echipa de 3-4 persoane pentru efectuarea unui audit bine documentat si profesionist, spune Dan Schwartz, managing partner al firmei de consultanta si audit RSM Scot.

Schwartz avertizeaza ca sansele ca rapoartele de audit facute de firmele cu doar cativa angajati sa fie bine documentate si profesioniste sunt destul de mici. El sustine ca pe Bursa ar trebui sa existe o reglementare ca firmele listate sa fie auditate de companii mari, nu neaparat BIG 4, dar "volumul de munca nu poate fi acoperit de un PFA" si ca urmare stampila auditorului nu valoreaza prea mult. Pe Bursa de la Bucuresti, in general doar cele mai mari 10-20 de companii isi permit auditori de renume, din BIG 4 sau alte firme de talie medie. Restul companiilor incheie contracte de audit cu PFA-uri sau firme de apartament.

Piata romaneasca de audit si contabilitate este dominata de astfel de firme de apartament, cu cel mult 3-4 angajati, dar, potrivit lui Dan Schwartz, in pofida contractiei pietei de consultanta mai este nevoie de profesionisti. Criza a dus la scaderea numarului de clienti, in timp ce numarul specialistilor in contabilitate, audit si consultanta a ramas relativ constant.

In plus, criza a dus la o scadere a tarifelor cu cel putin 20%, mergand pe zona de audit la reduceri care au ajuns si la 50%. "Auditul a fost segmentul cel mai afectat de criza".

"In 2007-2008, cand economia era pe val, nu faceam efectiv fata cererii. A urmat criza si piata s-a contractat. De anul trecut, totusi, lucrurile au inceput sa se miste", afirma, oficialul RSM Scot, care a subliniat ca se observa o efervescenta in special in sectorul agricol.

RSM Scot nu renunta la deschiderea unui al doilea birou, in tara

Dupa ce a fost destul de aproape de extinderea in Cluj, seful RSM Scot precizeaza ca varianta fuziunii ramane pe agenda de lucru a firmei. Discutii in acest sens au mai avut loc si cu firme din Constanta, Timisoara sau Arad, unele fiind destul de avansate.

Dan Schwartz recunoaste ca problemele au aparut la nivelul culturii interne a firmelor din provincie, pentru ca daca culturile de business si organizare nu sunt foarte apropiate integrarea va fi foarte dificila. Totodata, grupul RSM trebuie sa isi dea acordul pentru o eventuala fuziune sau achizitie si acest lucru inseamna ca viitoarea companie sa treaca printr-un program de due-diligence si abia dupa ce grupul isi da acordul sa inceapa fuziunea.

"Cea mai buna cale, daca nu dezvolti o baza de clienti intr-o zona, este sa incerci sa intri in contact cu o firma locala, sa o achizitionezi sau sa faci fuziune", a explicat Schwartz.

RSM Scot, firma care si-a inceput in urma cu 20 de ani activitatea intr-un apartament, are in prezent afaceri de 1,5 milioane de euro si 50 de angajati, operand sub umbrela grupului internationala RSM.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri