“Taxa pe stalp" pentru persoanele juridice care detin constructii speciale este menita sa adune bani la buget, a declarat premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Oradea, sugerand ca afirmatia primarului muncipiului, Ilie Bolojan, conform careia taxa descurajeaza investitorii, "este pur electorala".

"Asta (taxa pe constructiile speciale - n.r.) ne permite doua lucruri. In primul rand, sa reducem contributiile de asigurari sociale, si cred ca pentru orice angajator, si pentru cei de aici (compania Celestica din Oradea - n.r.), care au 2.000 de angajati si care vor sa creeze locuri de munca, este o veste foarte buna, ca si scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Apoi, acolo unde impactul este semnificativ, sa adaptam in Parlament prevederi ale acestei scutiri de taxa", a declarat Victor Ponta, joi, dupa ce a vizitat compania Celestica din Oradea.

In acest context, premierul l-a atacat pe primarul liberal al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, sugerand ca acuzele acestuia, conform carora "taxa pe stalp" descurajeaza investitorii, sunt pur electorale, dat fiind ca impozitul pe constructii industriale exista de opt luni, de pe vremea cand ministru al Finantelor era liberalul Daniel Chitoiu, insa edilul s-a plans doar acum, "cu doua zile inainte de alegeri". "Cei care dezvolta afaceri in parcurile industriale sunt scutiti de la plata taxelor locale, o decizie a autoritatilor locale. Daca primaria (Primaria Oradea - n.r.) nu mai vrea sa acorde aceste scutiri, stiu ca noi tocmai am dat la primarie 40 de hectare pentru un parc industrial, le luam si le dam Consiliului Judetean, si Consiliul va dezvolta in continuare afaceri", a declarat Ponta, referindu-se la terenurile pentru un al doilea parc industrial, aflat in pregatiri la Oradea.

Tot joi, cu cateva ore inaintea vizitei premierului Victor Ponta la Oradea, Consiliul Local, reunit in sedinta extraordinara, a hotarat aplicarea, incepand cu 1 iulie, a unei cote diferentiate de 0,5% pe an din valoarea cladirilor detinute de companiile din Parcul Industrial, la jumatate fata de procentul de 1% datorat pentru constructiile din afara acestui parc. "Nu facem decat sa reactionam la o situatie legislativa. Pe actualele normative, de la 1 iulie, Romania nu mai are posibilitatea de a scuti companiile din parc de impozitul pe cladiri. Daca ne-am angajat fata de aceste companii la acordarea de facilitati, eu spun sa ne respectam angajamentul si sa le acordam o cota de impozitare diferentiata", a motivat primarul Ilie Bolojan, initiatorul Hotararii de Consiliu.

El a mai spus ca nivelul de 0,5% propus este competitiv in raport cu impozitele pe constructii din celelalte orase si ca banii incasati vor fi folositi pentru a asigura cofinantarea proiectelor europene de introducere a utilitatilor in incinta Parcului Industrial. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, in cazul in care schema de ajutor de stat va fi prelungita printr-un ordin al ministrului Liviu Dragnea si dupa data de 1 iulie, Consiliul Local va fi chemat sa hotareasca eliminarea acestui impozit de 0,5% pentru cladirile din parcul industrial.

De asemenea, prin adoptarea impozitului diferentiat, Consiliul Local vrea sa puna la dispozitia companiilor din Parcul Industrial un instrument util in cazul in care vor decide sa conteste "taxa pe stalp" introdusa de Guvern. Intrucat dubla impozitare a cladirilor, atat cu 1,5% de catre bugetul central - prin taxa de stalp - cat si cu 0,5% de catre bugetul local, contravine principiilor fiscale, agentii economici ar trebui sa poata opta intre cele doua impozite, potrivit reprezentantilor municipalitatii.

"Daca o companie opteaza pentru iesirea din parc, datoreaza un impozit pe cladire de 1%. Daca ramane in parc, nu este foarte clar daca nu trebuie sa le plateasca pe ambele, adica si 0,5%, si taxa de 1,5% de constructii speciale", a spus primarul Bolojan.

Luni, cu o zi inainte ca Guvernul sa discute aprobarea normelor de aplicare a OG 102/2013, prin care s-a instituit asa-numita "taxa pe stalp", primarul din Oradea, Ilie Bolojan, isi exprima nemultumirea ca ea "loveste in Parcul Industrial al orasului, deoarece anuleaza facilitatile acordate de municipalitate companiilor si le discrimineaza printr-un impozit nou mai mare".

"O companie din Parcul Industrial a anuntat, de altfel, ca a decis deja anularea unei investitii de 15 milioane euro programata la Oradea, si o va face in Polonia. Cu totii am spus ca se va datora impozit pe constructii pe asa-numita grupa de constructii speciale. De altfel, in trecut, pe aceste constructii se platea impozit la bugetul local. Normele noi (de aplicare a ordonantei - n.r.) detaliaza insa modul de stabilire a bazei impozabile pentru impozitul pe constructii de 1,5 la suta. In continuare, valoarea impozabila se determina prin scaderea din grupa mare a unor categorii de constructii, numai ca se precizeaza explicit ca din valoarea constructiilor existente in patrimoniu la 31 decembrie a anului trecut nu se scade valoarea cladirilor prevazute la articolul 250 din Codul Fiscal, care se refera la scutiri, adica la acele categorii de cladiri pentru care nu se datoreaza impozit, prin efectul legii, la punctul 9 din articol fiind mentionate cladirile din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice", explica luni primarul Ilie Bolojan, intr-o conferinta de presa.

In aceste conditii, primarul Bolojan afirma ca "taxa pe stalp" are cel putin doua "efecte perverse". "Sunt doua probleme majore, ca aceasta este o incalcare a unor angajamente ale statului asumate prin Codul Fiscal si prin schemele de ajutor de stat ce garanteaza scutirea de impozitul pe constructiile din parcurile industriale, dar si un lucru incorect fata de bugetele locale. Daca aceste norme de aplicare a OG 102/2013 nu vor fi modificate de Guvern, companiile din Parcul Industrial Oradea, care deja au finalizat cladiri de 43 milioane euro, in loc sa ne achite noua impozitul de 1%, de care le-am scutit, adica 430.000 euro pe an, vor achita bugetului de stat 1,5%, adica 643.000 euro pe an. Nu putem fi invidiosi pe stat ca ia mai multi bani, dar orice primar este normal sa prefere sa aiba bani in bugetul local decat sa mearga la Guvern, indiferent de culoarea acestuia, si Guvernul sa-i imparta te miri cum si pe unde", spunea Bolojan.

Citeste si:

    Edilul preciza ca a discutat situatia cu reprezentantii tuturor companiilor din Parcul Industrial. "Dansii sunt solidari cu ce intreprinde primaria pentru mentinerea facilitatilor si modificarea normelor, am facut demersuri la Ministerul Finantelor si la Secretariatul General al Guvernului pentru a informa cu privire la «efectele perverse» ale OG", afirma Bolojan.

    La sfarsitul lunii aprilie, premierul Ponta declara ca Guvernul va obtine din impozitarea constructiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste tinta stabilita in mod precaut de Fondul Monetar International, care reprezinta unul dintre principalele argumente pentru a reduce contributiile de asigurari sociale.

    Si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, preciza ca numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obtine mai mult de 1 miliard lei, fata de prognoza initiala de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilita, potrivit premierului, la solicitarea FMI.
    La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arata ca numai din ceea ce se afla in bilantul companiilor si nu era impozitat rezulta venituri de 1,8 miliarde lei.
    Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei, a fost introdus la inceputul acestui an, iar normele metodologice care clarifica modul de achitare a taxei au fost aprobate marti, prima plata urmand sa fie efectuata pana luni, 26 mai, iar a doua pana la 25 septembrie.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri