30 Mai 2014

GlaxoSmithKline este investigata in Marea Britanie. Compania este acuzata de mituirea medicilor in China



Grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) este investigat penal in Marea Britanie. Acuzatiile aduse sunt mituirea medicilor, spitalelor si asociatiilor medicale din China pentru cresterea vanzarilor, informeaza Bloomberg.

"Biroul anti-frauda a deschis o investigatie penala referitoare la practicile comerciale ale grupului. GSK este dedicat sa isi desfasoare afacerile dupa cele mai inalte standarde etice si va continua sa colaboreze cu biroul", se arata intr-un comunicat al GSK.

De la declansarea investigatiei din China impotriva GSK, in iunie 2013, au aparut acuzatii privind practicile angajatilor grupului in Irak, Polonia, Iordania si Liban. Departamentul american de Justitie a inceput, in 2010, sa investigheze preliminar daca GSK si mai multi alti producatori de medicamente au incalcat o lege care interzice plata oficialilor in alte tari, noteaza Mediafax.

Un purtator de cuvant al Glaxo a declarat ca grupul nu are alte comentarii, refuzand sa spuna daca investigatia din Marea Britanie implica China. Biroul britanic anti-frauda a confirmat ca are loc o investigatie penala, dar nu a oferit alte amanunte.

"GSK nu risca penalizari mari in urma investigatiilor din Marea Britanie si SUA, dar stirea in sine, mai ales daca Statele Unite vor investiga oficial, ar putea limita performantele actiunilor grupului", a notat Stephen McGarry, analist la Societe Generale in Londra.

Actiunile Glaxo sunt in declin cu 1,5%, la bursa din Londra. Politia din China a inaintat procuraturii, in aceasta luna, un dosar de mita impotriva GSK.

In iunie anul trecut, autoritatile chineze au inceput sa cerceteze informatii potrivit carora GSK a dat bani agentiilor locale de turism pentru a mitui medici in schimbul prescrierii medicamentelor companiei. Mai multi directori ai diviziei chineze a GSK au fost retinuti anul trecut, sub suspiciunea unor delicte economice in valoare de 3 miliarde de yuani (480 milioane dolari), constand in cheltuieli ilegale si favoruri sexuale.

In raportul trimestrial al GSK se arata ca grupul a informat biroul anti-frauda din Marea Britanie in legatura cu investigatia din China. Daca investigatia din Marea Vritanie va duce la un proces, ar putea avea loc un acord prin care GSK sa plateasca o amenda si sa fie pusa sub observatie timp de cinci ani.



Citeste si