Subiectul a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta spunand ca, "dupa lupte seculare", se poate pune in practica aceasta idee. "Dupa lupte seculare - sper sa fie de data asta sigur, mi-ati dat o nota ca implementam soft-ul, am aici nota si suna asa de bine, vreau doar sa-mi confirmati - cum e cu soft-ul ala prin care putem urmari toate masinile care transporta lemn?", a intrebat-o Ponta pe Doina Pana.

"Este o veste foarte buna pentru padurile romanesti si o veste foarte proasta pentru cei care s-au ocupat cu taierile ilegale, in sensul ca un soft existent din 2008, prin Banca Mondiala, care urmarea trasabilitatea lemnului din padure pana la destinatarul final, insa pana in 15 a lunii viitoare, l-am extins si permite urmarirea in timp real a drumului lemnului, incepand din momentul in care pleaca camionul din padure si pana cand iese din tara sau este in stadiu de mobila", a explicat ministrul, potrivit Mediafax.

Masura drastica impotriva defrisarilor ilegale

Citeste si:

Ponta a remarcat ca software-ul a fost achizitionat in 2008 si s-au pierdut astfel sase ani pentru ca abia acum este functional, insa Pana a explicat ca este vorba de o extindere, de fapt, a unui program utilizat deja, dar care permite acum urmarirea transporturilor de lemn.

"Soft-ul este utilizat, dar nu in acest sens si, cu o extindere minima, permite aceasta urmarire in timp real a trasabilitatii lemnului", a precizat Pana. Ministrul a apreciat ca extinderea programului va conduce la "eradicarea drastica" a taierilor ilegale din paduri, iar ministrul Mediului, Attila Korodi, a sustinut si el ca, astfel, infractionalitatea va scadea.