Agentia Nationala de Integritate (ANI) cere procurorilor sa faca verificari in cazul primarului orasului Mihailesti, judetul Giurgiu, si a edilului Dragomiresti, judetul Vaslui, pentru conflict de interese administrativ si penal.

Potrivit Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Mihai Dobre, primar al orasului Mihailesti, si Aurel Turcu, edil al comunei Dragomiresti, au fost in conflict de interese de natura administrativa si penala. Mihai Dobre, in calitate de primar al orasului Mihailesti, judetul Giurgiu, a incheiat si semnat, in 10 februarie 2010, un contract de prestari servicii, paza, protectie, ordine si control cu o societate comerciala la care fiica, respectiv nora sa au avut calitatea de asociat unic, arata ANI, intr-un comunicat de presa transmis marti, potrivit Mediafax.

ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Bolintin Vale sa faca verificari pentru conflict de interese in cazul lui Mihai Dobre, primar al orasului Mihailesti din 18 iunie 2008. In cazul lui Aurel Turcu, ANI a constatat ca, in 8 ianuarie 2006, acesta a semnat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau in aparatul de specialitate al primarului, precum si opt acte aditionale la contractul de munca. "In perioada 2008 - 2013, fiul persoanei evaluate a obtinut de la Primaria Comunei Dragomiresti venituri salariale, in cuantum de 67.247 lei", a precizat ANI.

Foloase materiale in interesele rudelor

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui sa verifice indiciile privind savarsirea de catre Aurel Turcu a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de articolul 301 din Codul Penal.
ANI a precizat ca cei doi primari au incalcat dispozitiile articolul 76, alineatul 1 din Legea 161/2003, potrivit carora "primarii (…) sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I", si ale articolului 75, litera a) din Legea 393/2004, potrivit carora "alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: sot, sotie, rude sau afini pana la gradul al doilea inclusiv".

Conform articolului 301, alineatul 1 din Codul Penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri