Acest amendament, care trebuie votat si in a doua lectura pana la sfarsitul lunii pentru a intra in vigoare, este menit sa previna orice noua miscare de panica ("bank-run"), dupa inchiderea unei banci, Corporate Commercial Bank (CCB), in urma informatiilor difuzate de presa privind insolvabilitatea sa iminenta. Difuzarea de "informatii false privind o institutie financiara care pot provoca panica" va fi pasibila de o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre doi si cinci ani. Persoana care va avea beneficii de pe urma difuzarii unor asemenea informatii va risca intre cinci si zece ani de inchisoare, noteaza Mediafax.

A patra banca a tarii, CCB este in prezent victima unei rivalitati intre doi oameni de afaceri cu influenta politica, respectiv actionarul sau majoritar, Tvetan Vasilev, si fostul sau partener Delian Peevski, deputat si fost proprietar al unor institutii de presa. O serie de publicatii alarmiste au provocat panica la 20 iunie, obligand CCB sa-si suspende platile.

Numeroase intreprinderi publice din domeniul energiei, comunicatiilor, transporturilor si sanatatii, precum si municipalitati au depozite blocate in aceasta banca. Parlamentul nu a adoptat inca un plan al Bancii Centrale (BNB) pentru ca CCB sa-si poata relua platile la 21 iulie, generand temeri privind un nou val de panica. Mesaje electronice privind insolvabilitatea iminenta a unei alte banci bulgare, First Investment Bank (FIB), au provocat de asemenea suspendarea platilor acesteia la 27 iunie.

Lichiditatea acestei banci a fost insa restabilita rapid, dupa ce Guvernul a pus la dispozitia sectorului bancar o linie de credit de 1,7 miliarde de euro, cu acordul Uniunii Europene. Bulgaria se confrunta de altfel si cu o perioada de instabilitate politica, incepand din februarie 2013. Dupa alegerile anticipate din mai 2013, noi alegeri anticipate sunt prevazute in octombrie.