Politistii au descins la 18 adrese, fiind vizate 16 persoane, care sunt banuite de abuz in serviciu, conflict de interese si fals in declaratii. Potrivit unor surse din politie, printre cei vizati se numara atat directorul general al Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Rapeanu, cat si adjunctul si contabilul-sef al institutiei.

Acestia sunt acuzati, potrivit Mediafax, ca ar fi cumparat mai multe carti care ar fi trebuit sa fie catalogate drept "rare", dar care au fost supraevaluate.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au instituit in acest dosar sechestru asigurator pe 12 imobile, evaluate la peste 500.000 de euro, si asupra unor bunuri evaluate la aproape 5,5 milioane de lei.

Frauda cu carti rare

Conform anchetatorilor, asa zisele "carti rare" ar fi fost cumparate de Biblioteca Metropolitana prin intermediul unei fundatii care apartine chiar directorului Bibliotecii.

Citeste si:

Pentru aceasta actiune au fost mobilizati peste 130 de politisti specializati in investigarea fraudelor din Politia Romana si Politia Capitalei, care pun in aplicare 19 mandate de aducere.

Biblioteca Metropolitana Bucuresti, institutie de difuzare a culturii si institut de cercetare stiintifica, are cinci misiuni principale ce sunt complementare si o singura identitate - misiunea de lectura publica, animatie culturala si educatie permanenta, misiunea de cercetare stiintifica, referinta documentara si valorificare a patrimoniului, misiunea de prezervare, conservare si de imbogatire a colectiilor, precum si a colectiilor speciale alcatuite din documente rare si pretioase, misiunea de Depozit Legal Local pentru regiunile Bucuresti si Ilfov, precum si misiunea de cooperare nationala si internationala.