18 Septembrie 2014

Adio, impartire a contractului de firme cu aceeasi oferta



Firmele care depun la o licitatie publica acelasi pret cel mai scazut si nu pot fi departajate nici dupa noua oferta nu vor mai fi intrebate daca accepta sa imparta contractul, varianta care urma sa fie introdusa de stat, expertii Guvernului constatand ca operatiunea e imposibila juridic in Romania, anunta Mediafax.

Varianta impartirii contractului era prevazuta in proiectul prin care Guvernul intentioneaza sa clarifice, in perioada imediat urmatoare, problemele generate de cazurile in care firmele inscrise la o licitatie pentru achizitii publice nu pot fi departajate dupa doua incercari.

Astfel, proiectul initiat in vara acestui an stabilea ca firmele care se inscriu, la o licitatie publica, cu acelasi pret cel mai scazut si nu pot fi departajate nici dupa ce prezinta o noua propunere financiara vor fi intrebate de catre institutia de stat care atribuie contractul daca accepta sa imparta acest contract inainte ca procedura sa fie anulata, in cazul in care impartirea este posibila.

"Daca in urma reofertarii/reofertarilor ofertantii nu pot fi departajati, autoritatea contractanta are obligatia de a solicita, in masura in care este posibil si mai inainte de a decide anularea procedurii de achizitie publica, acceptul acestora cu privire la impartirea contractului", era varianta din proiect.

Autoritatile au decis insa acum sa revina asupra acestei propuneri si au elaborat un nou proiect care stabileste ca, daca firmele care au prezentat acelasi pret cel mai scazut nu pot fi departajate nici dupa ce depun o noua oferta, licitatia va fi obligatoriu anulata, cu argumentul ca incheierea contractului este imposibila, fara ca firmele in cauza sa mai fie intrebate daca accepta sa imparta contractul.

"Autoritatea contractanta solicita ofertantilor care, in cadrul ofertelor declarate admisibile, au ofertat cel mai scazut pret egal, o noua propunere financiara, caz in care contractul va fi atribuit ofertantului a carui noua propunere financiara are pretul cel mai scazut. Daca in urma reofertarii/reofertarilor ofertantii nu pot fi departajati, autoritatea contractanta are obligatia anularii procedurii de achizitie publica, fiind imposibila incheierea contractului", prevede noul proiect.



Citeste si