CEDO a dat marti decizia in cazul cetateanului bulgar Iordan Georgiev Plechkov care a facut plangere impotriva condamnarii sale in Romania, la doi ani de inchisoare cu suspendare, fiindu-i confiscata nava, pentru ca a pescuit in apele romanesti ale Marii Negre.

Pe 3 mai 2002, nava sa, aflata la 29 de mile marine de coasta Romaniei, a fost oprita si retinuta de autoritati. Plechkov a fost acuzat de pescuit ilegal de rechin in zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra si intr-o perioada in care pescuitul acestei specii era interzis. Cazul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanta, noteaza Mediafax.

O nota diplomatica a Ambasadei Bulgariei, proba in proces, arata ca Romania si Bulgaria ratificasera in 1982 Conventia Natiunilor Unite asupra dreptului marii (United Nations Convention on the Law of the Sea - UNCLOS), care stabilea cadrul legal pentru zonele economice exclusive, dar ca intre cele doua tari nu fusese incheiat niciun acord pentru delimitarea zonelor respective. Totodata, argumenta ambasada, conform UNCLOS, pedepsele pentru incalcarile legilor privind pescuitul in zona economica exclusiva nu includ inchisoare.

Citeste si:

In iulie 2002, Plechkov a fost achitat, tribunalul considerand ca in legea aplicabila in acest caz nu era prevazuta exact intinderea zonei economice exclusive a Romaniei, mentionandu-se doar ca zona "se poate intinde pana la 200 de mile marine", si ca delimitarea zonei urma sa se faca printr-un acord intre statele vecine, care nu fusese inca intocmit.

Insa, in septembrie 2002, Curtea de Apel Constanta l-a condamnat pe Plechkov la doi ani inchisoare cu suspendare si a decis confiscarea navei si uneltelor sale de pescuit, motivand ca un acord cu Bulgaria i-ar fi fost defavorabil inculpatului, dat fiind ca ar fi dus la delimitarea zonei economice exclusive pe o distanta de 200 de mile marine, ca Romania avea jurisdictie pe sectorul unde fusese gasit barbatul si ca faptele acestuia cadeau sub incidenta legii penale romane.

CEDO a decis ca in acest caz a fost incalcat articolul 7 - "Nicio pedeapsa fara lege" - din Conventia europeana a drepturilor omului, precum si articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Conventie privind "protectia proprietatii" si a decis ca statul roman sa ii acorde cetateanului bulgar daune materiale si morale de 6.500 de euro.