Cristian si Alina Fughina si avocata acestora, Ana Lavinia Vasile-Caba, au recunoscut toate acuzatiile aduse de procurorii DIICOT in dosarul "Ultra Pro Computers" privind devalizarea societatii, iar omul de afaceri Laszlo Kiss nu a dat nicio declaratie, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, prima care a recunoscut faptele a fost Alina Fughina, sotia lui Cristian Fughina, fostul patron al societatii care gestiona magazinele Ultra Pro Computers.

Ulterior, arata sursele citate, cu procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a colaborat si avocata familiei Fughina, Ana Lavina Vasile-Caba, dar si Cristian Fughina, care a recunoscut acuzatiile si le-a relatat anchetatorilor mecanismul infractional. Pe de alta parte, Laszlo Kiss nu a vrut sa dea declaratii, insa faptele sale au fost demascate de sotii Fughina si de avocatul acestora, prin declaratiile date anchetatorilor.

Sotii Cristian si Alina Fughina si Laszlo Kiss au fost retinuti, miercuri, in dosarul "Ultra Pro Computers", in care prejudiciul prin delapidare si spalare de bani este estimat la 10 milioane de euro.

Procurorii DIICOT au retinut-o si pe si Liliana Anton, iar in cazul Anei Lavinia Vasile-Caba au dispus cercetarea sub control judiciar. In cazul Alinei Fughina, dupa expirarea ordonantei de retinete, procurorii au dispus masura controlului judiciar, deoarece ca familia acesteia are trei copii in intretinere.

Cristian Fughina, Laszlo Kiss si Liliana Anton au fost prezentati joi Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, iar un judecator de drepturi si libertati dezbate cererea ancehtatorilor DIICOT. In acest dosar, procurorii DIICOT - Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, au facut, miercuri, 17 perchezitii domiciliare in Bucuresti si in judetele Vrancea si Ilfov, la membrii gruparii infractionale suspectate de infractiuni de delapidare si spalare de bani.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca peste 10 milioane de euro ar fi fost scosi din patrimoniul Ultra Pro Computers si transferati in conturile unor offshore-uri, operatiune in care ar fi fost implicati Cristian Fughina, sotia acestuia, Alina Fughina, tatal lui, Stefan Fughina, si Laszlo Kiss.

Anchetatorii sustin ca membrii familiei Fughina si omul de afaceri Laszlo Kiss au incercat sa stearga urmele activitatilor ilicite derulate intre K Tech Electronic, societate care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, si cele patru societati offshore, prin introducerea cererii de insolventa a firmei prin care s-au spalat banii, sustin procurorii DIICOT.

Potrivit DIICOT, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada iulie 2008 - iunie 2009, Cristian Fughina, Laszlo Kiss, Ana Lavinia Vasile-Caba si Liliana Anton au constituit un grup infractional organizat, structurat pe mai multe paliere, ce a avut ca scop obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul societatii K Tech Electronics, prin delapidarea acestuia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societati nerezidente (offshore), controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, tocmai pentru a ascunde adevarata natura a provenientei acestora.

Scopul grupului a fost atins prin insusirea de catre Cristian Fughina a unei sume totale de 39.665.729 de lei (17.784.500 de lei din aceasta suma reprezentand valoarea unui imobil din Bucuresti), prin intermediul mai multor societati offshore pe care le controla.

Procurorii DIICOT au mai aratat ca activitatea infractionala a grupului s-a derulat in patru etape. In prima etapa, in perioada 15 iulie 2008 - 27 august 2008, s-au incheiat 24 de contracte de vanzare-cumparare, cu clauze identice, avand ca obiect livrarea de echipamente IT, de catre K Tech Electronics (in calitate de vanzator), catre patru societati offshore (in calitate de cumparatori), controlate de Laszlo Kiss, in valoare de 13.455.141,65 de euro si 3.185.123.20 de dolari.

Toate aceste contracte, noteaza procurorii, includ o clauza identica, conform careia vanzatorul - K Tech Electronics SRL, (desi nu a primit niciun avans), in cazul in care nu isi indeplineste obligatiile contractuale in tot sau in parte, ori le indeplineste necorespunzator va fi obligat la plata de daune interese echivalente cu valoarea contractului. Aceste contracte cu clauze vadit defavorabile, au fost semnate pentru vanzator de administratorul Cristian Fughina, predarea produselor urmand a se efectua la diferite puncte de lucru, din tara, ale vanzatorului.

In a doua etapa, avand in vedere ca societatea K Tech Electronics SRL nu si-a indeplinit obligatiile prevazute in cele 24 de contracte, respectiv nu a livrat produsele prevazute in termenele stabilite, s-a urmarit emiterea facturilor de catre societatile offshore controlate de Laszlo Kiss, ce contineau la rubrica "Denumirea produselor sau serviciilor" mentiunea "sanctiune nerespectare Contract de vanzare cumparare nr. …" si acceptarea imediata a acestora la plata de administratorul Cristian Fughina.

Astfel, suma totala facturata de catre cele patru societati offshore in intervalul 1 septembrie 2008-29 octombrie 2008 a fost de 56.970.212,29 de lei noi, izvorul acesteia fiind reprezentat de clauzele penale prevazute in cele 24 de contracte incheiate, a caror obligatie nu a fost respectata de catre vanzator, toate facturile fiind acceptate imediat la plata de Cristian Fughina.

Fata de aceasta imprejurare, avand in vedere caracterul cert, lichid si exigibil al creantelor, create cu rea-credinta, fata de soceitatea K Tech Electronics, in continuarea planului infractional cele patru societati offshore au deschis 24 de actiuni, la diferite instante din tara, in functie de locatia prevazuta in contract pentru livrarea bunurilor, in vederea obtinerii unor somatii de plata, scopul urmarit fiind acela de a obtine titluri executorii.

In cea de-a treia etapa, arata anchetatorii, avand in vedere ca Alina si Cristian Fughina in calitate de administratori cunosteau situatia activelor companiei K Tech Electronics SRL, s-a urmarit stingerea datoriilor artificial create cu ajutorul grupului infractional organizat, prin intermediul celor patru societati offshore.

La acest moment, arata DIICOT, organizarea minutioasa a gruparii infractionale a facut ca circuitul financiar sa devina mai complex, prin folosirea unor noi societati comerciale nerezidente, controlate de familia Fughina, cu ajutorul lui Laszlo Kiss, in vederea ascunderii sau disimularii adevaratei proveniente a banilor.

Astfel, din totalul creantelor de 56.970.212,29 de lei, au fost decontate, direct cu creditorii sau indirect prin cesiuni de creanta si contracte de dare in plata, creante in valoare de 39.665.729 de lei.

In a patra si ultima etapa, membrii grupului infractional organizat au urmarit sa stearga toate urmele activitatilor ilicite, prin introducerea cererii de insolventa asupra K Tech Electronics, respectiv prin incercarea de a initia falimentul societatii care a spalat produsul infractiunii, Spectrum International Management, sustin anchetatorii.

K Tech Electronics a fost infiintata in anul 1997 de Alina si Cristian Fughina. Cu un capital social de 11,4 milioane de lei, K Tech Electronics era controlata integral de Milena Trading Company Ltd (Statele Unite), administrata de Cristian Fughina.In iunie 2010, Tribunalul Constanta hotara intrarea in faliment si dizolvarea K Tech Electronics, societatea care gestiona magazinele Ultra Pro Computers.

Printre creditorii companiei K Tech Electronics se numarau, pe langa institutiile bancare, si producatori si distribuitori IT internationali si locali, institutii de stat si primarii. Datoriile acumulate de companie se ridicau atunci la 28 milioane de euro. Cea mai mare datorie, de 3,5 milioane de euro, era catre Banca Romaneasca, in baza unui imprumut gajat cu cea mai mare parte a bunurilor.

Sursa foto: Flickr.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri