20 Octombrie 2014

DNA cere aviz pentru arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam



Directia Nationala Anticoruptie (DNA) tocmai ce a facut un anunt important in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri. Vezi argumentele procurorilor.

Viorel Hrebenciuc, suspectat de constituirea unui grup infractional

Procurorul sef al DNA a transmis procurorului general al Romaniei cererea si referatul intocmit de procurorii anticoruptie, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, in dosarul privind suspiciuni de coruptie legate de atribuirea unor mari suprafete de teren forestier.

Viorel Hrebenciuc este suspectat de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar Ioan Adam de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta. Cei doi sunt urmariti penal, iar actiunea penala in cazul lor a fost pusa in miscare, noteaza Mediafax.


DNA: Privarea lor de libertate, necesara

Procurorii sustin ca, din probele administrate rezulta suspiciunea rezonabila ca Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam au savarsit o infractiune de coruptie, iar privarea lor de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal.

"Trebuie avuta in vedere modalitatea savarsirii faptelor, rezonanta si urmarea produsa, privita atat din perspectiva valorii prejudiciului, cat si prin limitarea severa a fondului forestier aflat in administrarea statului, astfel incat luarea masurii preventive este necesara pentru a elimina temerea ca organele judiciare nu reactioneaza eficient impotriva unor persoane invinuite de savarsirea unor infractiuni de o gravitate deosebita. Cercetarea unor asemenea persoane in stare de libertate ar putea incuraja si alte persoane sa comita infractiuni", a aratat DNA.

Shutterstock / Inchisoare


Prejudiciu la Romsilva de 303 mil. euro

Ion Adam este acuzat ca, in cursul anului 2012, le-a solicitat judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa admita o cale extraordinara de atac, in favoarea lui Gheorghe Sturdza Paltin, nasul de cununie al deputatului. In 17 aprilie 2012, cei doi judecatori au pronuntat hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de hectare teren forestier si 50 de hectare de teren agricol in judetul Bacau.

Procurorii sustin ca decizia in favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza a fost "in contradictie evidenta cu principiile de drept, cu starea de fapt reala si cu practica anterioara a acelorasi judecatori si a tuturor celorlalte instante care solutionasera cauza", iar prin aceasta s-a produs Regiei Nationale a Padurilor Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Shutterstock / Justitie


Terenul forestier, obtinut ilegal, urma sa fie vandut rapid

Imediat dupa decizia Tribunalului Covasna, Ioan Adam, impreuna cu Paltin Gheorghe Sturdza, Daniel Constantin Calugar, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu si Viorel Hrebenciuc, "a constituit si coordonat un grup ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca mentionata", au mai aratat procurorii.

Ioan Adam si Paltin Gheorghe Sturdza le-ar fi promis lui Calugar, Varga, Dan Costin Bengescu si Viorel Hrebenciuc bani sau alte foloase, iar acestia din urma ar fi promis ca vor determina functionarii publici de la mai multe institutii, printre care Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava, sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri.

"In acest scop, in luna aprilie 2013, la initiativa lui Adam Ioan, Sturdza Paltin Gheorghe a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a intregii suprafete de teren forestier (43.277 ha) cu inculpatul Bengescu Dan Costin, precum si un contract de mandat, prin care cumparatorul se angaja sa faca toate demersurile necesare in vederea punerii in posesie si obtinerii titlului de proprietate. Pretul tranzactiei a fost de 2.500 euro/hectar, de aproximativ 3 ori mai mic decat valoarea de piata, intrucat contractul masca in cuprinsul sau si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau", au mai aratat procurorii.

Shutterstock / Despaduriri




Citeste si