Viorel Hrebenciuc a declarat, vineri, la Brasov, ca dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri in care a fost arestat fiul sau, Andrei Hrebenciuc, este "o porcarie", precizand ca ”nu se pune problema de despagubiri sau retrocedari ilegale, pentru ca nu exista nicio retrocedare” si ”niciun fel de prejudiciu”.

Viorel Hrebenciuc a venit, vineri, in jurul orei 8.00, cu o masina, la sediul Politiei Judetene Brasov, unde se afla fiul sau, el spunand ca i-a adus acestuia ”niste lucruri”. Intrebat cum comenteaza decizia magistratilor de arestare preventiva a fiului sau, Andrei, Viorel Hrebenciuc a spus ca o considera nedreapta si ca va face contestatie, adaugand: ”Ne luptam in continuare”, noteaza Mediafax.

”Tot dosarul acesta este o porcarie. In primul rand, asa-zisii specialisti de aici, de la DNA Brasov, vorbesc despre un prejudiciu de 450 de milioane intr-o parte, 302 in alta parte, cand, vreau sa spun acum si toata tara sa afle, ca nu exista niciun fel de prejudiciu. In al doilea rand, retineti urmatorul lucrul si fiti deontologi: cei care au lucrat, au lucrat pentru o hotarare judecatoreasca definitiva, irevocabila si executorie, sunt foarte multi oameni in aceasta tara care au intrat in puscarie pentru ca nu au aplicat asemenea hotarari, aceasta este o hotarare care a fost data acum doi ani, contestata prin circa patru contestatii care se judeca si in momentul de fata pe la diverse judecatorii si tribunale din Romania, astfel incat nu inteleg cum pe parcursul judecatii acestor dosare iau asemenea masuri aberante. Nu se pune problema sa fie aici despagubiri ilegale sau retrocedari ilegale, pentru ca nu exista nicio retrocedare, ce dati dumneavoastra pe posturi sunt prostii cap-coada. Discutati de despagubiri sau retrocedari ilegale care nu s-au facut, este dosarul neretrocedarilor”, a declarat Hrebenciuc.

Discutati de despagubiri sau retrocedari ilegale care nu s-au facut, este dosarul neretrocedarilor.

Ulterior, jurnalistii i-au spus lui Viorel Hrebenciuc ca fiul sau este acuzat si de spalare de bani, el raspunzand: ”Ati vazut vreodate spalare de bani fara bani? O sa vad despre ce e vorba in fapt, dar este o spalare de bani fara bani. O promisiune daca exista, exista pe baza unei hotarari definitive, irevocabiile, executorie. Tin sa va reamintesc ca Cipru este in Uniunea Europeana, offshore-urile sunt legale, deci nu vad unde este problema. A, ca in mintea unora.... este un contract comercial nu are nimic de alt iz in el”.

Viorel Hrebenciuc nu a fost insa lasat sa intre in sediul Politiei Brasov, el plecand dupa declaratii. Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost arestati preventiv, vineri dimineata, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Cei doi, care au fost retinuti joi de procurorii DNA Brasov, au fost prezentanti instantei supreme joi seara, iar dupa sedinta de judecare a propunerii de arestare, acestia au fost dusi inapoi in arestul Politiei Judetene Brasov. Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Prejudiciu de peste 3 mil. euro

Procurorii sustin ca, in 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea in posesia lui Strudza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.
Imediat dupa decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, impreuna cu Ioan Adam, Daniel Constantin Calugar, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu si Viorel Hrebenciuc, a constituit si coordonat un grup pentru a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit.

Pentru a pune in aplicare decizia instantei, obtinuta fraudulos, Sturdza si Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Calugar, Varga si Bengescu bani sau alte foloase. In schimbul banilor, acestia ar fi promis ca vor determina functionarii de la Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau, comisiile locale de fond funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau si ITRSV Suceava sa urgenteze indeplinirea actelor pentru punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de padure.

Procurorii mai arata ca Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatal sau, deputatul Viorel Hrebenciuc, sa comita infractiunea de trafic de influenta. Anchetatorii sustin ca Andrei Hrebenciuc, in baza unei intelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc si cu avocatii Victor Adrian Prodan si Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, pentru suprafata de 43.277 de hectare de teren forestier.

Pretul tranzactiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decat valoarea de piata, "intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau", a aratat DNA. Procurorii au stabilit ca SC Resedinta Varstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social in Cipru), persoana juridica cipriota al carei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu si Ioan Adam, cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real, deoarece diferenta de pret ce urma sa fie obtinuta din vanzarea padurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc si al lui Dan Bengescu in schimbul exercitarii de influente fata de functionarii cu atributii privind punerea in executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

Citeste si:

    In acest dosar, Dan Bengescu a fost deja arestat preventiv. Judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta sunt cercetati sub control judiciar. Procurorii DNA Brasov au inceput urmarirea penala si fata de Carmen Elisabeta Dragoi si avocatii Nicolae Mergeani si Victor Adrian Prodan, toti fiind acuzati de spalare de bani. Pe de alta parte, in cazul deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea lor.

    Viorel Hrebenciuc a demisionat marti din Parlament. Intr-un alt dosar, care are legatura cu cel al retrocedarilor, Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta. In acest al doilea dosar este urmarit penal si senatorul PSD Dan Sova, pentru trafic de influenta.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri