Deputatul UDMR Marko Attila este urmarit penal pentru abuz in serviciu in dosarul sefei DIICOT Alina Bica, expertul evaluator Emil Nutiu, acuzat de aceeasi infractiune, a fost retinut, iar omul de afaceri Gheorghe Stelian este cercetat sub control judiciar, informeaza DNA.

Marko Attila a facut parte, la data faptelor cercetate in dosar, din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), care, in 2011, i-au acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru teren de 13 hectare din Bucuresti supraevaluat, de la 113.954.741 lei (valoarea reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei).

Cel care a intocmit raportul de evaluare, expertul Nutiu Emil de la SC Business Evaluator SRL, a fost retinut, tot sub acuzatia de abuz in serviciu.

De abuz in serviciu este acuzat si un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar, potrivit Mediafax.

Tot sub control judiciar este cercetat, pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, Gheorghe Stelian, care, sustin anchetatorii, ar fi impartit cu alti trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul in urma despagubirii platite pentru terenul supraevaluat.

In acest dosar, procurorii DNA i-au retinut, joi noapte, pe sefa DIICOT Alina Bica, pe Lacramioara Alexandru si pe Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, pentru abuz in serviciu, dupa ce Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP din care cei trei au facut parte, a acordat, in 2011, o despagubire pentru un teren supraevaluat din Capitala. CSM a incuviintat, in cazul Alinei Bica, retinerea si arestarea la domiciliu.

Persoanele retinute vor fi prezentate, vineri, instantei supreme, cu propunerea de arestare. Potrivit unui document, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nutiu.

Din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a ANRP au facut parte, in 2011, si fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean, Catalin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, si Remus Virgil Baciu, toti fosti vicepresedinti ai ANRP, alaturi de Oana Vasilescu.

Remus Baciu a fost condamnat, in aprilie, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru ca a primit 270.000 de euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate. Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutu Emil, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L., prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat", se arata in document.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian, Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe, care au impartit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Visoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro si Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat si in dosarul de coruptie al primarului Pitestiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitala cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Sursa foto: Ciocanel folosit de judecator/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri