"In urma publicarii, pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a constatat urmatoarele: in anexele la proiectul de lege sus mentionat nu se regaseste fila distincta de buget pentru DNA, asa cum prevede art. 4 alin. 4 din OUG nr. 43/2002 privind DNA, ci doar o fila centralizatoare pentru intregul Minister Public, fara a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015", arata institutiua, intr-un comunicat de presa, citat de Mediafax.

Sursa citata a precizat ca, din analiza filei centralizatoare pentru intregul Minister Public, se constata ca valoarea bugetului este cu 31,94 la suta mai mica decat executia bugetara pe 2014.

"In plus, intre diminuarile bugetare pe anul 2015 se regasesc si o serie de cheltuieli absolut necesare bunei functionari a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanti, materiale si servicii cu caracter functional)", sustine DNA.

Conducerea DNA a solicitat initial un buget pentru 2015 de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent in lei), in comparatie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014, luand in considerare fondurile minime necesare bunei functionari a activitatii institutieI.

"Solicitarea initiala, formulata in cursul lunii iulie 2014, a fost reiterata ministrului Justitiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitandu-se ca, in plus, la intocmirea Legii bugetului de stat, sa aiba in vedere, atat valorile cerute, cat si mentinerea, in fila distincta, a bugetului DNA, conform prevederilor legale in vigoare", se mai arata in comunicatul citat.

DNA a mentionat ca, raportat la valoarea bugetului solicitat de DNA, de 25 milioane de euro, institutia a indisponibilizat bunuri si bani in cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro in anul 2013, iar pana la 30 noiembrie 2014, de aproximativ 200 milioane de euro.

Sursa foto: Mediafaxfoto