Surse din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au declarat miercuri, ca decizia de amanare a fost luata pentru ca Alinei Bica sa i se aduca la cunostinta raportul Inspectiei Judiciare si pentru a i se da posibilitatea sa isi prezinte apararea. Inspectia Judiciara a stabilit ca fostul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Alina Bica, a incalcat normele Codului deontologic al magistratilor, decizia fiind luata dupa ce au fost analizate fotografiile in care Bica apare alaturi de Elena Udrea, in vacanta la Paris, conform Mediafax.

Oficiali din cadrul Inspectiei Judiciare au precizat ca Alina Bica a incalcat normele inscrise in Codul deontologic al judecatorilor si al procurorilor, potrivit caruia magistratii trebuie sa se abtina de la orice comportament, act sau manifestare de natura sa afecteze increderea in impartialitatea lor. Raportul inspectorilor judiciari a fost analizat, miercuri, de membrii Sectiei de procurori din CSM, dar s-a amanat luarea unei decizii in acest caz. Faptul ca Alina Bica a incalcat Codul deontologic nu o afecteaza decat in masura in care, daca ar fi achitata in mod definitiv de instanta de judecata, ar trebui sa fie evaluata de CSM, ca orice magistrat. Bica este in prezent suspendata din magistratura, fiind arestata intr-un dosar de coruptie.

Ce "reguli" ar fi incalcat fosta sefa DIICOT

Conducerea CSM a sesizat Inspectia Judiciara, in 31 octombrie 2014, pentru a face verificari atat in cazul cererii Alinei Bica, atunci procuror-sef al DIICOT, de aparare a reputatiei profesionale, cat si raportat la o posibila incalcare a Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor. Sesizarea a fost facuta dupa ce fotografii cu Elena Udrea, Alina Bica si cu fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii Anamaria Topoliceanu au fost difuzate pe un blog intitulat "Joscenzura2014", aceasta fiind, de altfel, unica postare de pe acest blog. De asemenea, pe blog au fost publicat si facturi din timpul sederii la Paris. Dupa ce presa a preluat imaginile, contul de pe wordpress.com a fost sters.

Bica a cerut CSM sa faca, prin Inspectia Judiciara, verificari privind aceste imagini, precizand ca nu comenteaza aspecte ce tin de viata privata, din timpul unui concediu de odihna. Ulterior, Bica si-a retras cererea. Elena Udrea declara, in 30 octombrie, dupa publicarea fotografiilor, ca este vorba despre un filaj al serviciilor secrete, precizand ca va da in judecata hotelul care a furnizat notele de plata. Udrea preciza ca vizita ei la Paris a fost in weekend-ul de Valentine's Day, in 2014, iar Alina Bica urma sa participe la o actiune la Haga, unde a si plecat ulterior, cu trenul. In 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.