Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut masura arestului preventiv pentru Alina Bica, Crinuta Dumitrean, fostul vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Dragos George Bogdan, Lacramioara Alexandru si expertul evaluator Emil Nutiu.

Decizia, luata marti in camera de consiliu, nu este definitiva si poate fi contestata tot la instanta suprema. Instanta a stabilit urmatorul termen in dosar la 6 februarie, cand vor fi discutate toate cererile, exceptiile si raspunsurile la acestea, scrie Mediafax.

In 15 decembrie, Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

In acelasi dosar sunt judecati pentru abuz in serviciu Crinuta Dumitrean, sefa Comisiei Centrale de Despagubiri, Sergiu Ionut Diacomatu, deputatul Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Citeste si:

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragos George Bogdan si Lacramioara Alexandru, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil. Prin acest raport, valoarea terenului de peste 13 hectare a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei.

"Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane", sustin anchetatorii.

Alina Bica a demisionat de la conducerea DIICOT si din functia de procuror al Directiei in 21 noiembrie 2014, dupa ce a fost retinuta de procurorii DNA, o zi mai tarziu fiind arestata preventiv. Bica a fost suspendata, in 16 decembrie, din functia de procuror al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, masura fiind luata de Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a trimiterii sale in judecata.