3 Februarie 2015

Oameni de afaceri din constructii care au avut probleme cu legea in ultimul an



Auzim de ei mai des la televizor si prin salile de tribunal decat pe santier, acolo unde ar trebui sa isi desfasoare activitatea . Asta este, din pacate, realitatea din piata constructiilor, mai ales a constructorilor care deruleaza afaceri de sute de milioane de euro cu statul. Se pare, insa, ca “furtisagul” identificat de procurorii DNA are picioare scurte, iar soarta multor oameni de afaceri ajunge sa fie decisa in instanta. Multi au ajuns sa fie condamnati. Care sunt oamenii de afaceri din constructii care au avut promele mari cu legea in ultimul an.

Firma detinuta de Cristian Erbasu, cercetata de DNA

Erbasu SA, una dintre cele mai mari firme de constructii din Romania, a fost in ultimele zile in centrul atentiei mediatice. Directia Nationala Anticoruptie a efectuat circa 150 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Arad, Arges, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Valcea si Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT si constructii si la locuintele unor persoane suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani.

Surse judiciare au declarat ca printre firmele perchezitionate sunt Erbasu, UTI, Strabag, Romsys si Total Network Solution. De asemenea, perchezitii au loc si la locuinta lui Cristian Romeo Erbasu. In dosar sunt vizati reprezentantii a peste 200 de societati comerciale care, in perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plati taxele si impozitele datorate bugetului de stat, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.

Compania detinuta de catre familia Erbasu nu este pentru prima data cercetata intr-un dosar de acest fel, in primavara anului 2013, atunci cand grupul de firme a fost cercetat in privinta unor acte cu RADET, pentru lucrari de reabilitare a retelelor de incalzire. La vremea respectiva, anchetatorii au ridicat suma de 500.000 de euro, contracte, documente de plata, facturi si devize de lucrari in urma perchezitiilor facute la RADET si la alte adrese din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, potrivit unor surse din Politie.

Sursele citate au precizat ca in cazul celor 500.000 de euro exista suspiciuni ca ar fi fost primiti cu titlu de mita. In urma cercetarilor de atunci compania de constructii nu a fost gasita vinovata.

Foto: MediafaxFOTO


Patronii firmei de constructii Dumexim, retinuti

Procurorii DNA Oradea i-au retinut la finalul lunii ianuarie pe sotii Dume, patronii firmei de constructii Dumexim, cei doi fiind acuzati de fals in declaratii, inducerea in eroare a organelor judiciare, tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente false, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Gabriel Florim Dume a fost acuzat de santaj, participatie improprie la infractiunea de fals in declaratii si inducerea in eroare a organelor judiciare, iar sotia acestuia, Simona Dume, a fost acuzata de tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente false, flas in inscisuri sub semnatura continuata si inducerea in eroare a organelor judiciare.

Conform procurorilor DNA Oradea, in perioada ianuarie-aprilie 2013, in contextul organizarii unei licitatii, firma Dumexim SRL Oradea a prezentat oferte de pret false in sustinerea ofertei de licitatie, valoarea proiectului fiind estimata la peste 6 milioane de lei, fara TVA, noteaza Adevarul.ro.

Simona si Gabriel Dume, administratorii firmei Dumexim au fost lasati in libertate de catre judecatorii Tribunalului Bihor. Magistratii au respins propunerea de arestare preventiva facuta de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Oradea, pe care au considerat-o ca fiind neintemeiata.


Dan Becsiu, proprietarul Euroconstruct Trading, retinut la finalul lui 2014

Omul de afaceri Dan Besciu, asociat si administrator la SC Euroconstruct 98 Trading, a fost retinut, in prima parte a lunii decembrie a anului trecut, de procurorii DIICOT, intr-un dosar de evaziune, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2011-2014, mai multi oameni de afaceri au obtinut sume mari de bani provenite din fonduri publice angajate de companii aflate in portofoliul Ministerului Transporturilor. Pe langa Dan Becsiu, proprietar al Euroconstruct Trading SRL, Nedelcu Dragos, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL si numitii Baicu Marin, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL si SC Vio Top SRL, Peter Praher si Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala Bucuresti si SC Swietelsky Constructii Feroviare SRL au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut drept scop, obtinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate in portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Nationala de Cai Ferate si CNADNR), pentru organizarea si derularea unor achizitii publice de lucrari de infrastructura feroviara si rutiera".

Printre cele mai importante proiecte mari de infrastructura la care Euroconstruct Trading a lucrat s-a numarat lotul 4 Sibiu – Saliste al tronsonului Sibiu – Orastie, o portiune de 16,1 km, construit in asociere cu italienii de la Astaldi si Astalrom, costul total al proiectului ridicandu-se la circa 485 milioane de lei.

Foto: Mediafax FOTO


Tehnologica Radion si arestarea lui Theodor Berna

Tehnologica Radion, companie patronata de catre omul de afaceri Theodor Berna, este unul dintre cele mai bune exemple de companii de “succes” care au castigat sume fabuloase de pe urma afacerilor cu statul. Potrivit datelor publice, Tehnologica Radion a castigat, din 2008 si pana in 2013 nu mai putin de 145 de contracte, in valoare de peste 700 de milioane de euro.

La inceputuri, firma se concentra pe lucrari exclusiv la nivelul Capitalei, insa pe parcurs si-a extins prezenta si la nivel national, castigand tot mai multe contracte cu statul, unul dintre cele mai importante fiind constructia lotului 3 al autostrazii Lugoj-Deva.

Theodor Berna a fost arestat preventiv pe 19 august anul trecut, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Potrivit instantei, Theodor Berna ar fi folosit fraudulos propria societate comerciala pentru a-si insusi bani obtinuti din simulari de tranzactii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului, avea un mod ingenios si complex de savarsire a infractiunilor.

Tehnologica Radion derula una dintre cele mai importante lucrari de constructii din Capitala – modernizarea soselei Iancului – Pantelimon, insa compania si-a cerut intrarea in insolventa in toamna lui 2014, blocand practic derularea proiectului de constructii.

Societatea Tehnologica Radion SRL a cerut sa intre in insolventa, din cauza imposibilitatii achitarii facturilor ajunse la scadenta, datoriile grupului patronat de catre omul de afaceri Theodor Berna depasind 150 de milioane de lei.


Un al "rege" ingenuncheat: Costel Casuneanu, mari probleme cu legea

Costel Casuneanu este, fara indoiala, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri bacauani, alaturi de Dorinel Umbrarescu (Spedition UMB / Tehnostrade). Chiar si asa, procurorii DNA l-au trimis pe Costel Casuneanu (Pa&Co International) in judecata in stare de libertate, pe motiv ca ar fi dat mita primarului Bacaului, Romeo Stavarache, pentru a obtine lucrari publice in oras.

In 2013, Costel Casuneanu a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare, cu suspendare, in dosarul in care fostul senator PSD Catalin Voicu a luat 7 ani de puscarie, cu executare, pentru coruptie. Potrivit procurorilor DNA, incepand cu anul 2009, Casuneanu i-ar fi dat spaga lui Voicu 200.000 de euro, in mai multe transe, pentru a interveni la judecatorul Florin Costiniu, pe atunci seful Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, noteaza Hotnews.

Foto: Mediafax FOTO


Straco Grup si familia Horpos, in vizorul anchetatorilor

O alta firma cu renume a intrat in vizorul anchetatorilor. Este vorba aici despre Straco Grup, detinuta de catre Alexandru Horpos, Traian Horpos si Vlad Ionel Vamesu, care, potrivit anchetatorilor, in perioada 2011-2013 ar fi dispus inregistrarea in contabilitatea societatii a unor facturi fiscale ce atestau operatiuni nereale, aferente executarii lucrarilor proiectului Apa-Canal Ilfov, cu scopul de a deduce in mod nelegal TVA aferenta si de a reduce cuantumul impozitului pe profit si dividende, datorate bugetului de stat.

La inceputul acestui an, cei trei actionari ai Straco Grup au fost arestati la domiciliu.

Printre cele mai importante proiecte de infrastructura ale Straco Grup s-a numarat si tronsonul IV al autostrazii Deva-Orastie, construit alaturi de Strabag, costul proiectului ridicandu-se la circa 220 milioane euro.


Nelu Iordache, proprietarul audiat la DNA

Unul dintre antreprenorii care a profitat cel mai mult de relatia cu statul este Nelu Iordache, proprietar al firmei Romstrade si fondator al operatorului aerian low-cost Blue Air.

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost audiat, luni, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), el spunand ca nu a avut afaceri cu Dorin Cocos si ca nu o cunoaste pe Elena Udrea. Nelu Iordache, care controleaza firma de constructii Romstrade, companie aflata in insolventa, este judecat, din aprilie 2013, intr-un dosar in care este acuzat de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune, in legatura cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri.

Mai mult, intr-un alt dosar, Nelu Iordache este judecat, din mai 2014, pentru fapte de coruptie privind lucrari de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave. Alaturi de acesta sunt judecati firma Romstrade si mai multi sefi de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova.

Pe de alta parte, Nelu Iordache ar fi, potrivit unor surse judiciare, unul dintre oamenii de afaceri santajati de Dan Voiculescu, prin amenintari cu campanii de discreditare in presa daca nu incheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.

Foto: Mediafax FOTO




Citeste si