Cu caracter de noutate fata de vechiul cod, Codul Civil in vigoare reglementeaza in detaliu modul in care se exercita dreptul de preemtiune in materia vanzarii. Dreptul de preemtiune putea fi agreat prin contract si anterior anului 2011, insa nu exista o reglementare legala expresa a acestuia.

Acest instrument se poate dovedi foarte util pentru societatile sau persoanele fizice care doresc sa isi garanteze achizitia viitoare a unui bun, fie ca discutam despre un imobil (teren, constructie etc.) sau despre un bun mobil (masina, utilaj etc.).

Doar ca exemplu, o companie care inchiriaza un sediu poate include in contract un drept de preemtiune care ii confera un drept de preferinta la cumpararea bunului inchiriat in ipoteza in care, in viitor, proprietarul va dori sa instraineze dreptul de proprietate asupra bunului in cauza. Aceeasi este situatia si pentru o persoana fizica, fie ca discutam despre un apartament, casa, masina sau orice alt fel de bunuri.

Cum functioneaza? In ipoteza in care un asemenea drept este stipulat in contract, proprietarul va fi obligat sa transmita companiei sau persoanei fizice care beneficiaza de dreptul de preemtiune (dupa cum mentionat mai sus, denumit drept preemtor) o oferta prin care sa indice intentia de vanzare, pretul si alte conditii ale vanzarii. Preemtorul va avea la dispozitie un termen legal de maximum 10 zile in cazul vanzarii unui bun mobil si maximum 30 de zile in ipoteza vanzarii unui bun imobil, dupa expirarea caruia, daca nu a acceptat oferta, proprietarul este liber sa vanda bunul oricarei persoane.

Ce se intampla daca proprietarul vinde unei alte persoane, fara a oferi preemtorului posibilitatea de a cumpara? Intr-un asemenea caz, contractul incheiat cu un tert poate fi desfiintat, iar vanzatorul va fi obligat sa vanda preemtorului in conditiile agreate cu primul cumparator.

Citeste si:
De ce Legea privind darea in plata a ridicat atat de multe controverse
De ce Legea privind darea in...

Avand in vedere sanctiunea potentiala in cazul nerespectarii dreptului de preemtiune, reglementarea corecta si completa a acestuia, pentru protectia intereselor ambelor parti implicate (si anume, vanzatorul si preeemtorul), este vital ca in contract conditiile sa fie detaliate la un nivel superior celor stabilite prin Codul Civil. Mentionam ca sunt multe capcane, in detaliul carora nu este cazul sa intram in acest context, in care pot cadea ambele parti, in ipoteza in care nu trateaza in mod corespunzator un astfel de drept.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Daniel Moreanu
Cu o experienta de 10 ani in domeniul juridic, fondatorul Moreanu Law a reprezentat, pe parcursul carierei, companii multinationale si locale de top. Totodata, este autor al mai multor articole/studii de specialitate publicate in cele mai reputate reviste de drept din Romania.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri