Ponderea firmelor in insolventa care s-au reorganizat s-a triplat in 2014 fata de 2007, insa procentul ramane in continuare foarte mic, de 5,5%, spun specialistii in insolventa.

"Dupa 2007 pana in 2014 procentul de reorganizari s-a triplat, de la 1,41% la 5,55% in 2014. Ponderea ramane scazuta din mai multe motive. Accesarea tardiva a procedurii - 60% din companiile cu afaceri de peste 1,5 milioane de euro sunt in dificultate, iar 14% sunt in insolventa iminenta, dar nu acceseaza procedura - face foarte greu de realizat reorganizarea. Alte motive sunt numarul redus de specialisti capabili sa propuna un plan de reorganizare viabil si interesele divergente ale creditorilor. Dar cel mai important factor este lipsa finantarii firmelor in insolventa", a declarat joi Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator CITR la conferinta "Noua directie in materie de insolventa", organizat de Ziarul Financiar, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca interesul pentru finantarea afacerilor in insolventa este foarte scazut din cauza riscului acut de faliment al acestor firme si consecinta pierderii finantarii. Aceasta in conditiile in care noua lege a insolventei, intrata in vigoare la jumatate anului trecut, reglementeaza finantarea firmelor in procedura insolventei si a instituit o superprioritizare a finantarii, respectiv pentru desfasurarea activitatii curente in planul de reorganizare si pentru sustinerea planurilor de reogranizare.

"Potrivit normelor BNR creditul nou trebuie insotit cu o provizionare a acestuia de pana la 90%. In plus, bancherii incearca sa-si maximizeze recuperarea, nu sa-si majoreze expunerea, de aceea acordarea de finantari noi este complet blocata", a explicat reprezentantul CITR. Alti furnizori de finantare a companiilor in insolventa sunt fondurile de investitii, insa marimea tranzactiilor este sub nivelul minim de eficienta, iar randamentul pe care il asteapta fondurile este greu de obtinut din companiile in insolventa si investitorii individuali, strategici si fondurile mici, dar acestia sunt interesati mai ales sa cumpere aceste afaceri si mai putin sa investeasca.

Numarul de insolvente s-a redus anul trecut cu 23%, la 21.000 de dosare noi, cea mai mare scadere fiind insa inregistrata in a doua parte a anului trecut, respectiv de 50%. "Tendinta este de scadere a numarului de insolvente, tendinta care se datoreaza intrarii in vigoare a noii legi a insolventei la jumatatea anului trecut si curatarii mediului de business de acele companii mici si fantome care s-au infiintat in ultimii ani si care au fost impinse spre faliment. Scaderea nu este insa corelata cu evolutia pozitiva a economiei romanesti, avand in vedere ca au fost tari care au experimentat o crestere a insolventelor chiar daca au avut crestere economica. Acest lucru este explicat prin faptul ca dupa o perioada de criza, firmele nu au mai putut sa sustina cresterea la nivelul cresterii mediului de afaceri", a precizat Godinca-Herlea.

Potrivit CITR, anul trecut au fost inchise 11.988 dosare de insolventa, dintre aceste aproape 10.000, adica 98%, nu aveau bunuri, indicatori care explica si numarul mare de falimente. Pe de alta parte, Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa, a aratat ca din 20.000 de dosare de insolventa, 5.000 sunt in faliment si nu au bunuri, astfel ca mai raman 15.000 de dosare din care 1.500 intra in reroganizare, ceea ce inseamna ca ponderea reorganizarilor a ajuns la 10%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri