Viceliderul deputatilor PNL, Mircea Toader, a anuntat depunerea in Parlament a unei initiative legislative care modifica Legea de organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, semnata de deputatii PNL. De asemenea, Toader a reiterat faptul ca PNL va incepe procedurile pentru demiterea actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, scrie Mediafax.

Toader a justificat modificarea propusa prin faptul ca Avocatul Poporului a refuzat sa sesizeze ordonante ale Guvernului care s-au dovedit in cele din urma neconstitutionale, cum a fost cazul OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali.

”Am prevazut doua obligatii ale Avocatului Poporului ca la sesizarea unui numar de 15 senatori sau 20 de deputati, si de asemenea a 2.000 de cetateni, care sesizeaza Avocatul Poporului pentru contestarea la Curtea Constitutionala a unei ordonante de urgenta, motivand si opiniile celor care fac o astfel de sesizare cum cred si ce conditii cred ca ordonanta respectiva a incalcat Constitutia”, a explicat deputatul PNL. Toader a mentionat ca in situatia in care, in urma a doua astfel de solicitari, Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constitutionala si nu a motivat de ce respinge o astfel de solicitare, acesta poate fi revocat.

Citeste si:

El a explicat ca aceasta procedura se aplica in cazul in care ordonantele vizate sunt ulterior declarate neconstitutionale in urma contestarii la Curtea Constitutionala pe procedura parlamentara sau in instanta.
Deputatul a sustinut ca proiectul prevede si faptul ca un Avocat al Poporului revocat din functie nu va mai beneficia de avantajele pensiei speciale pe care o primeste in mod normal, asimilat celei de judecator al Curtii Constitutionale.

Toader a subliniat faptul ca, potrivit normelor constitutionale, singura institutie care poate sesiza Curtea Constitutionala imediat dupa adoptarea unei ordonante a Guvernului este Avocatul Poporului.
De asemenea, el a precizat ca proiectul prevede ca eventualii candidati pentru demnitatea de Avocat al Poporului nu trebuie sa fi fost membri ai unui partid politic in ultimii 10 ani.

In actuala lege de functionare a institutiei Avocatului Poporului se mentioneaza ca ”revocarea din functie a Avocatului Poporului, ca urmare a incalcarii Constitutiei si a legilor, se face de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, la propunerea birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor doua Camere ale Parlamentului”.