Masurile de relaxare fiscala propuse in Noul Cod Fiscal, care includ reducerea cotei unice cu doua puncte procentuale si reducerea cotei standard de TVA la 18%, sunt binevenite, spune proprietarul restaurantelor La Mama, Catalin Mahu, la WALL-STREET 360, emisiune de business realizata in parteneriat cu compania de consultanta fiscala TaxHouse.

In timp ce despre cota unica spune ca a fost si este benefica pentru mediul de afaceri, antreprenorul se pronunta critic cu privire la cresterea TVA. [VEZI opinia lui Catalin Mahu in materialul VIDEO de mai sus]

Taxele pe care antreprenorii le platesc lunar sunt destul de mari, insa, cu siguranta, au fost si ani mai buni pentru ei. Proprietarul lantului de restaurante la Mama, Catalin Mahu, spune ca "anul de aur" pe care el l-a prins a fost cel in care profitul reinvestit nu se impozita. "Asta ne-a ajutat in momentul acela sa construim restaurantul din zona Ateneului. Aveam doua restaurante mici, faceam profit, dar faptul ca nu a trebuit sa platim un sfert din profit statului (impozitul era de circa 24% atunci), m-a determinat sa reinvestesc banii castigati", spune el.

Despre cota unica, numai de bine

Antreprenorul crede ca introducerea cotei unice a fost un lucru bun pentru mediul din care face parte, considerand ca nivelul acesteia este "rezonabil". Pe de alta parte, el nu este de acord cu cresterea TVA-ului, insa e la fel de retinut cand vine vorba de scaderea preturilor odata cu reducerea nivelului de TVA.

Pe langa masurile fiscale actuale, una care ar ajuta cu adevarat antreprenorii este una introdusa deja in Franta: scaderea TVA-ului la mancare, sugereaza Catalin Mahu. "Restaurantele beneficiaza in Franta de TVA de 10%. Asta ar insemna ca statul nu ar mai colecta TVA de la restaurante, insa cred ca asta ar face ca toata industria sa devina alba, ceea ce cred ca ar aduce foarte multi bani la bugetul statului", arata el.

Citeste si
Cine ne poate scoate din cercul vicios al populismului?