Marian Vanghelie a fost retinut, joi seara, pentru abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani. Alaturi de el, au mai fost retinuti: Mircea Niculae, asociat si administrator al mai multor societati comerciale, acuzat de complicitate la luare de mita si de spalare de bani, Adrian Murgoci, Laura si Sorin Ciocan, pentru favorizarea faptuitorului si marturie mincinoasa, noteaza Mediafax.

Potrivit procurorilor, in perioada 2007 - prezent, Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, contracte in valoare totala de aproximativ 2 miliarde de lei. Potrivit unor documente ale anchetatorilor, respectivul om de afaceri este Marin Dumitru.

Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, Vanghelie a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Dumitru, pe de alta parte. "Comisionul" respectiv a fost platit de catre omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin si a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinut, potrivit documentelor citate.

Acest comision a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre SC Premier Palace S.R.L. (societate controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de Marin Dumitru) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de Vanghelie, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani.

Din datele existente in cauza a reiesit ca beneficiare a unor astfel de contracte (si a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele si societatile Bucuresti S.A. si Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea Niculae, si Economat Sector 5 S.R.L., al carei director general este Laura Ciocan.

Citeste si:

O parte a "comisionului" a fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie. De asemenea, pentru garantarea platii "comisionului" de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai lui Vanghelie. Alta modalitate de plata a "comisionului" de 20% a constat in achitarea de catre societatile controlate de catre aceeasi persoana a cheltuielilor de renovare si amenajare a unor spatii utilizate de catre societatea controlata de Fashion Brand Management S.R.L..

In aceeasi perioada, Vanghelie si Niculae (actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti S.A. si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita, sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodata, cei doi au disimulat adevarata natura a provenientei cu privire la doua imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societati comerciale, spun procurorii. De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevarata natura a provenientei a partilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., parti sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.

Potrivit documentelor citate, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societatii comerciale Splai S.A., care are in proprietate numeroase cladiri si terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, partile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care detine majoritatea actiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate in favoarea soferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Adrian Murgoci, Laura Ciocan si sotul ei, Sorin Ciocan, au facut afirmatii mincinoase in legatura cu fapte si imprejurari esentiale, actionand cu scopul de a impiedica tragerea la raspundere penala a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infractiunilor mentionate anterior, mai scriu procurorii in comunicat. Vanghelie, Niculae, Murgoci si sotii Ciocan vor fi prezentati, vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Sursa foto: Mediafax Foto