Instanta suprema a decis arestarea preventiva a primarului Marian Vanghelie, in dosarul in care este acuzat de luare de mita pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte de lucrari publice ale Primariei Sectorului 5.

Ordonanta de retinere emisa pe numele primarului a expirat vineri, la ora 22.30, motiv pentru care, dupa terminarea sedintei de judecata, in cadrul careia procurorii au cerut arestarea edilului, Marian Vanghelie a plecat de la instanta suprema. Primarul a asteptat decizia judecatorilor acasa. Sambata, in jurul orei 8.30, primarul a fost dus la Arestul central al Politiei. Decizia de arestare luata in cazul sau nu este definitiva, dar este executorie, scrie Mediafax.

Edilul poate contesta masura, un alt complet al instantei supreme urmand sa stabileasca daca primarul Sectorului 5 va ramane dupa gratii.
Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, in timp ce Mircea Niculae este acuzat de complicitate la luare de mita si de spalare de bani, iar Adrian Murgoci, Laura si Sorin Ciocan sunt acuzati de favorizarea faptuitorului si marturie mincinoasa. Decizia de arestare preventiva pentru 30 de zile luata in cazul primarului Marian Vanghelie si a celorlalti patru inculpati nu este definitiva si poate fi contestata tot la instanta suprema. Marian Vanghelie si ceilalti patru inculpati urmeaza sa fie dusi in arestul Politiei Capitalei.
Primarul Sectorului 5 a plecat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sambata, in jurul orei 00.40, ordonanta de retinere emisa pe numele acestuia expirand vineri, in jurul orei 22.45.

Vanghelie a spus, la iesirea din sediul ICCJ, ca este foarte obosit, pentru ca joi, dupa ce a fost retinut, a ajuns tarziu in arestul Politiei Capitalei, unde a stat de vorba cu echipa din camera in care a fost incarcerat. Cand a fost adus la ICCJ pentru judecarea propunerii DNA de arestare preventiva, Marian Vanghelie spunea ca are ”un loc in celula pentru Ponta si Oprea”. Potrivit procurorilor, in perioada 2007 - prezent, Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ doua miliarde de lei.

Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, Vanghelie a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre Primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Dumitru, pe de alta parte. Comisionul" respectiv a fost platit de catre omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae si a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinut, potrivit unor documente ale anchetatorilor. Acest comision a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre SC Premier Palace SRL (societate controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de Marin Dumitru) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de Vanghelie, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani.

Retail jobs

Din datele existente in cauza a reiesit ca beneficiare a unor astfel de contracte (si a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele si societatile Bucuresti SA si Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, si Economat Sector 5 SRL, al carei director general este Laura Ciocan. O parte a "comisionului" a fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie. De asemenea, pentru garantarea platii "comisionului" de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai lui Vanghelie, sustin procurorii DNA. Alta modalitate de plata a "comisionului" de 20% a constat in achitarea de catre societatile controlate de catre aceeasi persoana a cheltuielilor de renovare si amenajare a unor spatii utilizate de catre societatea controlata de Fashion Brand Management SRL.

In aceeasi perioada, Vanghelie si Niculae (actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti SA si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management SRL) au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita, sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora.
Totodata, cei doi au disimulat adevarata natura a provenientei cu privire la doua imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societati comerciale, spun procurorii. De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevarata natura a provenientei partilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, parti sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.

Potrivit documentelor anchetatorilor, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societatii comerciale Splai SA, care are in proprietate numeroase cladiri si terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, partile sociale ale firmei Eurowest SRL (care detine majoritatea actiunilor la Splai SA) ar fi fost cedate in favoarea soferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci. Adrian Murgoci, Laura Ciocan si sotul ei, Sorin Ciocan, au facut afirmatii mincinoase in legatura cu fapte si imprejurari esentiale, actionand cu scopul de a impiedica tragerea la raspundere penala a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infractiunilor mentionate anterior, mai spun anchetatorii. Potrivit unor surse judiciare, un mod de plata al "comisionului" l-a constituit incheierea si plata unor contracte de publicitate in favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie.

In 2009, la solicitarea lui Vanghelie societatile controlate de Dumitru ar fi incheiat contracte de publicitate de doua milioane de euro cu societatea Ocram Televiziune SRL, care opera postul OTV. Contractele nu au fost executate de televiziune, dar serviciile au fost platite de firmele lui Dumitru, potrivit surselor citate. Tot la solicitarea lui Vanghelie, firma Premier Palace SRL, controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de Marin Dumitru, a incheiat contracte de publicate in valoare de aproximativ 200.000 de euro cu B1 TV Channel SRL, operatorul postului de televiziune B1TV, au mai aratat sursele citate. In dosar apare si interceptarea unei convorbiri intre Marian Vanghelie si Mariana Carla Dinu, care ar fi intermediat primirea de catre edil a unor parti din "comisionul" de 20 la suta din valoarea contractelor, pretins de primar. In conversatia interceptata, Vanghelie incearca sa o convinga pe Dinu sa dea declaratii in favoarea sa, spunandu-i sa stea linistita pentru ca el poate interveni pe langa presedintele Klaus Iohannis, prin intermediul jurnalistului Rares Bogdan.

Citeste si:
Iohannis discută cu Nicolae Ciucă despre refacerea coaliției cu USR
Klaus Iohannis discută cu...

Vanghelie: Eu tin relatia cu Iohannis prin Rares Bogdan

"VANGHELIE DANIEL MARIAN: Deci, eu stiu toate fazele.Deci, nu trebuie sa... sa discutam! Discutam numai la ureche, asa! Si eu...Poti sa te duci acasa, sa vii mai tarziu, sa vin la tine, sa trimit avocatul,sa vina... Eu recunosc ca ai venit la mine, ca nu sunt prost! Tre' sa recunosc: 'Da, domn'e, a venit, ai venit sa te sfatui cu mine.' Si daca vrei... Da' spune-mi adevarul! Pentru ca ma poti ajuta! E pacat de Dumnezeu asa sa...pentru ca te sperii... ca nu te ajuti nici pe tine, nici pe mine, intelegi? Ai rabdare, dracu, ramai cu casele alea, sunt un milion de euro. N-are rost. Eu ma duc oricum in seara asta, auzi, sa vorbesc cu RARES, sa se duca maine dimineata, la prima ora, la IOHANNIS, intelegi? Ca eu am o... tin relatia prin RARES BOGDAN cu IOHANNIS, pentru ca are nevoie de mine sa fac majoritatea la Senat.
D.M.C.: Am inteles!
.............................................................................................................................
D.M.C.: N-a venit?
VANGHELIE DANIEL MARIAN: Da' te rog eu frumos spune-mi, scrie-mi pe foaie ce s-a intamplat acolo, ca sa stiu! Te rog eu frumos! Ai incredere in mine! Eu te cunosc! Eu stiu bine si cum fac astia cu jocurile, intelegi? Eu, dupa ce termin cu tine si cu avocatii, ma duc la... ma duc si ma intalnesc ca sa trimit pe cineva la IOHANNIS acasa. Deci, eu o sa incerc sa opresc cacatul asta, da' problema... am nevoie de tine sa fii langa mine. Nu stiu ce dracu ai zis, spune-mi ce-ai spus acolo si hai sa vedem cum o intoarcem cu avocatii! Ma gandesc, ca nu-s nebun si tu esti desteapta. Scrie-mi exact pe foaie, c-o tocam! Zi-mi ce s-a intamplat, cum s-a intamplat, ce ti-a zis sa faci? Si cu mine ce sa faci si daca vii la mine si nu stiu ce si dupa aia eu iti...discutam, daca vine avocatul, discutam! Numai de cum te ajut cu avocatul, cu nu stiu ce, nu stiu... Ma, ce scrii tu, asta, nu stie nimeni, decat noi doi, da-o naibi! Spune-mi, nu ti-au zis sa ma... vorbesc, sa vezi, sa ma inregistreze ei de pe undeva, sa faca, sa ma prinda cu ceva!? Te rog eu frumos, te rog eu! ...[neinteligibil]...in, in tine sta, in tine sta pentru... Tu... daca te tii bine un pic este decat ca sa nu mi se intample ceva", arata sursele citate, care redau din documente ale anchetatorilor.

Carla Dinu ar fi primit doua imobile, parte a "comisionului" destinat lui Vanghelie pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru. Acesta din urma a mai cedat controlul societatii comerciale Splai SA, avand in proprietate numeroase cladiri si terenuri, Carlei Dinu si lui Adrian Murgoci, pentru a garanta plata comisionului de 20 la suta din valoarea contractelor publice cu Primaria Sectorului 5, au mai aratat sursele citate. Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD. Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice, Partidul Social Romanesc. Deputata PSD Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiata si ea la DNA in acest dosar, joi, fiind suspectata de operatiuni de comert incompatibile cu functia. Dupa audieri, Mizil si-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Stefanescu a anuntat ca ea va fi exclusa din PSD ca urmare a faptului ca apare pe listele de sustinatori ai Partidului Social Romanesc.

B1 TV spune ca a incheiat un contract de publicitate cu Premier Palace SRL de 150.000 de euro

B1 TV a incheiat un contract de prestari servicii publicitare in anul 2012 cu societatea Premier Palace SRL, a carui valoare a fost de 150.000 euro, precizand ca exista documente care atesta legalitatea acestei tranzactii comerciale. B1 TV a transmis un comunicat de presa ca urmare a informatiilor "oferite mass-media de DNA cu date din dosarul lui Marian Vanghelie". "Societatea Premier Palace SRL a incheiat in anul 2012 un contract de prestari servicii publicitare cu B1 TV Channel SRL in valoare de 150.000 euro + TVA, in baza caruia au fost difuzate pe postul de televiziune B1 TV spoturi si reportaje publicitare in perioada mai 2012 - februarie 2013. Asa cum se intampla in cazul tuturor contractelor de publicitate incheiate de B1 TV, aceste difuzari s-au facut in baza unor mediaplan-uri aprobate de client si care au fost respectate intocmai, dovada fiind si monitorizarile care atesta executarea de catre B1 TV Channel SRL a tuturor conditiilor contractuale agreate intre parti. Contractul de publicitate, mediaplan-urile de difuzare a materialelor publicitare, factura emisa pentru serviciile prestate sunt documente care atesta intr-o transparenta totala legalitatea acestei tranzactii comerciale", se arata intr-un comunicat de presa al televiziunii.

Sursa foto: MediafaxFoto

Citeste si:
Bărbatul care a lovit cei doi copii în parcul din Hunedoara a fost...
Bărbatul care a lovit cei doi...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri