Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Nicolae, precum si primarul suspendat Gheorghe Stefan si fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimisi in judecata, luni, pentru fapte de coruptie in legatura cu modul in care au fost atribuite licente Microsoft, timp de zece ani.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au trimis in fata instantei dosarul celor patru, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) urmand sa stabileasca care va fi data la care va incepe judecarea cauzei.

Anchetatorii au disjuns, astfel, urmarirea penala fata de cei patru, stabilind ca probele pe care le au sunt suficiente pentru trimiterea lor in fata instantei.

In dosarul "Microsoft", oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri: senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau.

Instanta suprema a dispus recent prelungirea arestului la domiciliu pentru Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae, pentru 30 de zile, incepand cu 23 februarie pana la 24 martie. Sandu si Nicolae au stat in arest preventiv din 29 octombrie 2014 pana in 25 ianuarie, cand au fost plasati in arest la domiciliu, in urma deciziei instantei supreme, dupa ce ar fi facut denunturi in dosar.

Gheorghe Stefan este in continuare in arest preventiv, dupa ce instanta i-a respins cererea de inlocuire a masurii cu arest la domiciliu sau control judiciar. El este singurul pe numele caruia mai exista un mandat de arestare preventiva in acest dosar.

Dorin Cocos, in arest la domiciliu

In cazul lui Dorin Cocos, arestat preventiv in acelasi dosar, instanta a dispus inlocuirea cu arestul la domiciliu, la propunerea procurorilor DNA. Dorin Cocos nu poate insa parasi arestul Politiei Capitalei, intrucat pe numele sau mai este emis un mandat de arestare preventiva, in dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP.

Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11-17 februarie, ulterior fiind plasata in arest la domiciliu. In 25 februarie, Elena Udrea a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".
Instanta suprema a dispus inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Dorin Cocos la propunerea facuta de procurorii DNA, dupa ce fostul sot al Elenei Udrea ar fi facut un denunt in dosarul "Microsoft".

Dorin Cocos ar fi aratat in denuntul facut la DNA ca i s-a cerut sa plateasca produse de trei milioane de euro pentru PDL, in campania electorala din 2009, pentru a primi sprijinul Guvernului in derularea contractului Microsoft, mentionand ca a fost sprijinit de Vasile Blaga si Elena Udrea. Informatiile au fost publicate de Libertatea, care citeaza denuntul facut de Dorin Cocos in dosarul Microsoft si reda o pagina care ar face parte din acest document.

Potrivit sursei citate, Cocos ar fi aratat in denunt ca Elena Udrea ar fi stiut de demersurile facute in vederea derularii contractului de licentiere Microsoft si despre banii primiti ca mita, iar fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului i-ar fi fi acordat acordat sprijinul ei in Guvern.
"Despre acest lucru stia si Vasile Blaga, care, de asemenea, a sprijinit derularea contractului", se arata in documentul citat.
Cocos ar mai fi aratat in fata anchetatorilor ca, din banii primiti de la Pescariu, a cumparat impreuna cu Elena Udrea jumatate din hotelul Grivita: "Din banii primiti in cont de la Dinu Pescariu am achizitionat pe persoana fizica, impreuna cu fosta mea sotie, Elena Udrea, ½ din Hotelul Grivita, avand fiecare in proprietate ¼ chiar si azi".

"Nu cunosc care a fost circuitul sumelor de bani de la Ministerul Comunicatiilor catre beneficiarii finali. Pot spune insa ca o parte din acesti bani au ajuns la Dinu Pescariu care a efectuat platile catre noi", se mai spune in document. Totodata, sunt enumerate sume de bani primite de la Dinu Pescariu.
"Restul de 1.800.000 - 1.900.000 de euro a fost achitata de Dumitru Nicolae pentru mine din banii primiti de la Dinu Pescariu, in contul din Elvetia, pentru achitarea contravalorii altor produse electorale. Precizez ca au fost 27 de containere de materiale electorale. In perioada 2008 - 2011, am primit de la Dinu Pescariu 700.000 de euro in contul meu din Banca Transilvania, suma ce se regaseste si in declaratiile de avere ale fostei mele sotii, Elena Udrea. Am mai primit de la Dinu Pescariu suma de 200.000 de euro intr-un cont din Dubai al unei prietene pe nume Dumitrache Doina care a deschis un restaurant cu specific romanesc. Am mai primit cash de la Dinu Pescariu suma de aproximativ 100.000 de euro, retrasa de pe doua carduri ale lui Dinu Pescariu in mai multe randuri. Incepand cu sfarsitul anului 2011, lui Dinu Pescariu i s-au blocat conturile din Elvetia, din acel moment nemaifacand nicio plata catre mine. Acesta este motivul pentru care suma de 500.000 de euro mi-a fost virata de Dinu Pescariu dintr-un cont personal de la Banca Transilvania", se mai spune in documentul citat.

Cocos ar mai fi sustinut in denunt ca, din cauza blocarii conturilor lui Dinu Pescariu din Elvetia, suma ce i-a fost remisa cu titlu de beneficiu propriu a fost de aproximativ 1.800.000 de euro, respectiv 700.000 de euro din cont, 200.000 de euro in Dubai, 100.000 de euro retragerile din cartile de credit si cei 800.000 de euro cash, din care 500.000 de euro i-a imprumutat lui Gabriel Sandu.

Dinu Pescariu, vizat in dosarul "Microsoft", a denuntat-o pe Elena Udrea, aratand ca aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justitie".

"La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunt cu privire la savarsirea unor fapte de coruptie de catre Udrea Elena Gabriela. Din denuntul formulat rezulta ca, in anul 2013 pe fondul cercetarilor efectuate de Directia Nationala Anticoruptie ca urmare a plangerii formulata de Fujitsu Siemens Computers in legatura cu derularea contractului de licentiere Microsoft si a masurilor asiguratorii dispuse de autoritatile austrice pe conturile sale din Elevatia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justitie. Exista indicii in sensul ca remiterea sumelor de bani a avut loc in mai multe transe in perioada iulie 2013 - februarie 2014", potrivit procurorilor.

Potrivit informatiilor aparute in presa, inainte de a fi plasat in arest la domiciliu, Gabriel Sandu le-ar fi declarat anchetatorilor, in sustinerea solicitarii sale de inlocuire a acestei masuri, ca pe intreaga durata a mandatului sau de ministru al Comunicatiilor ar fi finantat lunar PDL cu sume insumand aproximativ 300.000 de euro.

"Pe intreaga perioada a mandatului meu de ministru, am finantat PDL cu sume lunare insumand circa 300.000 de euro in total. Aceste sume le-am inmanat direct sefului meu, Emil Boc, primul ministru al Romaniei. Recunosc si admit, de asemenea, ca am acceptat sa finantez partidul si actiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic si a-mi mentine functia de ministru dar si pozitia in conducerea centrala PDL.Mai precis, in cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acesti bani din fondurile personale, legale, si le-am recuperat partial in modalitatea expusa de Claudiu Florica, Dorin Cocos si Gheorge Stefan. Practic eu trebuia sa particip la campania prezidentiala din 2009 cu patru milioane de euro", ar fi declarat Sandu.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA ca o parte din banii dati ca mita ar fi ajuns si la fostii ministri Adriean Videanu si Radu Berceanu, dar si la Roberta Anastase.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri