Elena Udrea ramane in arest preventiv, dupa ce instanta suprema i-a respins, vineri, cererea de inlocuire a masurii cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, in dosarul "Gala Bute", in care este acuzata de luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani.

Decizia luata de un judecator de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie nu este definitiva, contestatia urmand sa se judece tot la instanta suprema. Fostul ministru Elena Udrea este in arest din 25 februarie, in dosarul "Gala Bute", in care este urmarita penal pentru abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte, potrivit Mediafax.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au extins recent urmarirea penala pe numele Elenei Udrea, si pentru spalare de bani, fostul ministru al Dezvoltarii fiind acuzata ca a luat mita mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucuresti, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor.

Extinderea urmaririi penale a fost dispusa atat in cazul Elenei Udrea, cat si in ceea ce il priveste pe Tudor Breazu, pentru aceeasi acuzatie. Potrivit DNA, intre 2010 si 2011, Elena Udrea si fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.

"Astfel, dupa ce Compania Nationala de Investitii realiza platile catre SC Consmin SA pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu Stefan, SC Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au realizat cinci plati, in valoare totala de 335.486 lei", sustin procurorii DNA. Anchetatorii au mai stabilit ca Stefan Lungu ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu. Platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 de lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei.

"O parte din aceste sume au fost inmanate in numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la randul sau lui Udrea Elena Gabriela. Diferenta a fost folosita de Breazu Liberiu Tudor pentru a plati diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria", spun procurorii anticoruptie.

In 2011, Udrea ar fi cerut si primit, de la omul de afaceri Adrian Gardean, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp. "Urmare acestei solicitari, in data de 6 octombrie 2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro in numerar lui Nastasia Gheorghe, in contul incasarilor realizate de cele doua societati mentionate din fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Suma a fost predata de Nastasia Gheorghe in aceeasi zi ministrului Udrea Elena Gabriela", potrivit DNA.

In perioada 19 iulie 2011 - 18 iulie 2012, in contabilitatea PDL Bucuresti ar fi fost inregistrate 21 de contracte de donatie cu o valoare totala de 1.537.200 lei, potrivit anchetatorilor.

Elena Udrea si Tudor Breazu au fost dusi, miercuri, din Arestul Politiei Capitalei la DNA, pentru a li se comunica faptul ca s-au extins acuzatiile in cazul lor. Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat, la iesirea de la DNA, ca noile acuzatii au la baza declaratiile unei singure persoane, ceea ce face ca ele sa fie neverosimile la acest moment. Aparatorul fostului ministru a aratat ca nu are logica sustinerea ca bani din mita au fost dati pentru finantarea PDL intrucat, potrivit fazei actuale a procesului, rezulta ca respectivii bani ar fi ajuns la partid dupa un an de la momentul primirii lor in pretinsa forma de mita. Striblea a explicat ca Udrea nu ar fi avut de ce sa finanteze un partid in care nu avea interese.

"Noi nu avem habar de asa ceva. Procurorii sustin, in mod suspect, intr-un mod bizar, ca banii din celebra geanta a lui Nastasia ar fi fost dusi in campania electorala din 2012 si ca pentru alegerile locale din primavara-vara 2012 s-ar fi folosit de acei bani organizatia PDL Bucuresti. E cel putin bizar sa acuzi pe cineva ca ar fi luat o geanta cu bani in octombrie 2011 ca sa finanteze o campanie electorala la jumatatea lui 2012. A dat declaratie doamna Udrea unde a demontat toate aceste presupuneri care sunt mai bizare decat in cazul Nastasia. In cauzul ei a fost extinsa UP pentru spalare de bani si s-a pus in miscare actiunea penala pentru o presupusa spalare de bani cum ca presupusii bani din presupusa geanta s-ar fi dus in campania electorala din 2012, e bizar sa consideri ca cineva care isi asuma riscul incalcarii legii de a lua mita duce banii mai tarziu in campania electoralai in care doamna Elena Udrea nu a candidat pentru nicio functie", a precizat avocatul.

Elena Udrea este urmarita penal si in dosarul "Microsoft", cauza in care a fost arestata preventiv din 11 februarie pana in 17 februarie, cand instanta a inlocuit masura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu pana in 25 februarie, cand a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri