Darius Valcov, aflat in arest preventiv, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupa de acesta, de primar, senator si ministru.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie dosar lui Darius Bogdan Valcov, fost primar al municipiului Slatina, judetul Olt, fost ministru al Finantelor, in prezent senator, propunand mentinerea masurii arestului preventiv si in timpul judecarii cauzei, potrivit Mediafax.

In acelasi dosar, procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, pe Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la spalare de bani. Omul de afaceri Lucian Petrut Susala, aflat tot in arest la domiciliu, va fi judecat pentru complicitate la trafic de influenta, complicitate la spalare de bani si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

De asemenea, Petre Bogdan Timofte si Constantin Cristian Tomescu au fost trimisi in judecata, cu masura controlului judiciar, acestia fiind acuzati de complicitate la trafic de influenta, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procurorii cer magistratilor de la instanta suprema care vor judeca dosarul sa mentina masurile preventive si asiguratorii luate in timpul urmaririi penale in cazul lui Prina, Susala, Timofte si Tomescu.

Potrivit rechizitoriului trimis instantei, in 2009, administratorul unei societati comerciale i-a cerut lui Darius Valcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, sa intervina la factori de decizie de la SC Compania de Apa Olt SA, pentru a castiga licitatii de lucrari pentru obiective din Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti. In schimbul interventiei sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Valcov ca ii da 20 la suta din valoarea sumelor incasate (fara TVA) din contractele de executie a lucrarilor.

Citeste si:
DNA cere preschimbarea termenelor in dosarele lui Dragnea si Valcov
DNA a cerut Curtii Supreme...

"Propunerea a fost facuta in contextul in care, in luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul «Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt», al carui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA, operator regional, finantarea fiind asigurata, majoritar, din fonduri europene nerambursabile. In cadrul acestui proiect au fost incheiate trei contracte, respectiv «Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava», «Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina» si «Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt»", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

La procedurile de licitatie pentru atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei, la indemnul lui Darius Valcov, ar fi eliminat abuziv din caietul de sarcini unele conditii de eligibilitate, pentru a favoriza astfel firma omului de afaceri, sustin anchetatorii.

Astfel, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", fiind semnate contracte cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, in valoare de 78.201.552,15 lei. Darius Valcov si omul de afaceri ar fi convenit ca sumele de bani promise in schimbul interventiei fostului ministru sa fie date doar in numerar, in lei si la sediul firmei. Astfel, in perioada ianuarie-martie 2011, Valcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societatii, unde ar fi primit de la administratorul acesteia, suma totala de 1,2 milioane de lei, in trei transe de cate 400.000 de lei.

Anchetatorii sustin ca Darius Valcov primea cate o transa de bani "ori de cate ori contractantul Compania de Apa Olt efectua plati in contul societatii". Valcov ar fi primit banii in sediul SC Tehnologica Radion, detinuta de Theodor Berna, se arata in referatul cu propunere de arestare preventiva a lui Minel Prina si a omului de afaceri Lucian Petrut Susala.

Citeste si:
Procesul lui Darius Valcov amanat pentru 11 iunie
Darius Valcov cere o amanare...

"La momentul efectuarii platilor de catre Compania de Apa Olt, Valcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, dupa ce il suna in prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajati. Remiterea sumelor de bani catre Valcov s-a realizat in pungi de plastic in transe cuprinse intre 400.000 si 1.000.000 de lei, provenienta banilor remisi fiind justificata de omul de afaceri ca fiind din vanzarea unor terenuri proprietate personala sau din retrageri in numerar din contul personal", scriau procurorii in referat.

Darius Valcov mai este acuzat ca, in perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totala de 2,5 milioane de lei, in cinci transe a cate 500.000 de lei, banii fiind dati lui Prina, in municipiul Slatina.

Valcov ar mai fi primit, in perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei. "In scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, inculpatul Valcov Bogdan Darius a initiat si derulat, cu ajutorul celorlalti inculpati si a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv intre firma omului de afaceri si o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens", potrivit rechizitoriului.

Procurorii au stabilit ca transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul lui Lucian Petrut Susala, Petre Bogdan Timofte, Constantin Cristian Tomescu si a altor oameni de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale. Acestia ar fi creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani.

Citeste si:
Dragnea, sfidator: Valcov "trebuie omorat azi, acum"
Dragnea, ironic si superior:...

"Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive, atestand imprejurari care nu corespund realitatii. Acest mecanism a avut drept rol, pe langa disimularea sumei de 3.080.000 lei si transferul bunurilor provenite din savarsirea infractiunii de trafic de influenta, sub forma unor opere de arta si sub forma unor servicii, amenajari si bunuri, in beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care inculpatul Valcov Bogdan Darius il detinea si controla prin interpusi", au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Darius Valcov mai este acuzat si ca, incepand din 2011, a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu sapte firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi, obtinand astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Valcov ar fi obtinut mai multe bunuri, intre care trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei.

Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca seiful se afla in casa deputatului PSD Daniel Barbulescu, prieten al fostului ministru al Finantelor.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe trei lingouri din aur, in valoare de 465.355 de lei, 172 de opere de arta, in valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro si 73.077 de dolari. De asemenea, a fost instituit sechestrul asigurator prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei si 600.000 de lei.

"Toate aceste bunuri si sume de bani au ajuns in posesia inculpatului Valcov Darius Bogdan, cu exceptia sumei de 600.000 lei care a ramas in contul unei societati comerciale", au precizat anchetatorii.

Darius Valcov a stat in arest la domiciliu din 26 martie pana in 2 aprilie, cand a fost arestat preventiv.

Procurorii DNA au facut, in 26 martie, sase perchezitii in localitati din judetul Olt, in municipiul Slatina si in Bucuresti, fiind cautate tablourile care ar fi fost achizitionate de Darius Valcov, prin interpusi, de la case celebre de licitatii, cu bani presupus obtinuti din fapte de coruptie. In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit 101 tablouri, pe care figureaza semnatura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Bancila, potrivit DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca fostul ministru al Finantelor a predat procurorilor 47 de tablouri, pe langa cele peste 100 de opere de arta ridicate deja de anchetatori. Tablourile predate au fost inventariate si predate unui muzeu.

Potrivit surselor citate, Darius Valcov intentiona sa deschida o galerie de arta in Bucuresti, iar in acest scop luase un spatiu si incepuse amenajarea, dar, din cauza cercetarilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de incredere. Anchetatorii ar fi gasit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului ca Valcov si oamenii sai de incredere s-ar fi grabit sa le ascunda.

Galeria de arta pe care Darius Valcov intentiona sa o deschida in Capitala este pe strada Stockholm, din Sectorul 1, unde anchetatorii au gasit la perchezitii 29 de tablouri. Darius Valcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, in 2013, pentru achizitia de tablouri, au precizat sursele citate.

Operele de arta gasite de procurori la adresa din Sectorul 1 sunt semnate, printre altii, de Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Darascu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Stefan Caltia, Adam Baltatu, Aurel Baiesu, Dumitru Ghiata, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuta, Constantin Paulet, Andy Worhol si Mihai Sarbulescu. Tot la aceeasi adresa au fost gasite si obiecte decorative semnate Pablo Picasso si Victor Brauner, au spus sursele citate.

Darius Valcov a avut doua mandate de primar la Slatina, din 2004 pana in 2012. In 27 martie 2012, Darius Valcov si-a anuntat demisia din PDL, partid al carui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din functia de primar in 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Valcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la suta din voturi, dar a renuntat la functie cateva luni mai tarziu, respectiv in decembrie 2012, cand a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 si pana in decembrie 2014, Darius Valcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfarsitul anului trecut si pana in 20 martie 2015 a fost ministru al Finantelor Publice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Procesul lui Darius Valcov a fost amanat din nou