Premierul Bulgariei Boiko Borisov s-a laudat ca tara sa intrece Romania atat in privinta luptei impotriva coruptiei, cat si in absorbtia fondurilor europene, in contextul in care premierul roman Victor Ponta este urmarit penal, relateaza site-ul Novinite.com, citat de Mediafax.

Intr-un interviu acordat luni postului Nova TV, Borisov a subliniat ca autoritatea procurorilor este "absolut independenta", citand procese impotriva fostului ministru de Interne Tvetan Tvetanov ca exemplu edificator in acest sens. El a declarat ca nu este necesar sa se initieze procese "nemotivate" impotriva fostilor premieri Plamen Oresarski si Serghei Stanisev doar pentru ca sa se arate ca asupra procurorilor nu se exercita o influenta externa nedorita, apreciind ca acest lucru ar insemna o "vanatoare de vrajitoare".

Premierul bulgar a insistat ca procurorul-sef este independent si ca nu are nevoie sa aresteze niciun oficial de rang inalt pentru a dovedi acest lucru. Borisov, citat de site-ul dnevnik.bg, a argumentat ca cea mai concreta dovada a succesului luptei impotriva coruptiei este cresterea veniturilor la buget.

In ceea ce priveste reforma judiciara, el a subliniat ca nu este vorba doar de o initiativa a ministrului justitiei, ci a intregului Guvern. Constitutia poate fi modificata pentru a deschide calea unei reformari a sistemului judiciar, a mai declarat Borisov, apreciind ca acesta este un lucru necesar.

Cu privire la referendumuri, Borisov a spus ca pragul de validare a ramas ridicat cu scopul de a impiedica astfel de consultari pe teme populiste. In opinia sa, un numar de partide populiste abia asteapta sa profite de pe urma scaderii pragului de validare a referendumurilor.

Citeste si:
Topul vorbitorilor de limba engleza: Pe ce loc se afla Romania
Topul vorbitorilor de limba...

Borisov a anuntat ca nu intentioneaza sa inlocuiasca ministri si candidati la functia de primar din cadrul Partidului pentru dezvoltarea europeana a Bulgariei (GERB, de centru-dreapta, la putere) in orasele mari, in care vor candida actualii primari, in alegerile locale din toamna.

El a anuntat ca GERB ii va nominaliza pe actualii primari ai Sofiei Iordanka Fandakova, Varnei Ivan Portnih, Burgasului Dimitar Nikolov si Plovdivului Ivan Totev pentru noi mandate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Handbal feminin: Romania, invinsa de Rusia la Campionatul Mondial