Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, in unanimitate, Ordonanta de urgenta 6/2015 care reduce TVA pentru produsele alimentare de la 24% la 9%, dar si la bere la draft si la halba.

Proiectul prevede reducerea cotei TVA la 9% de la 1 iunie 2015, pentru livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in mod normal in prepararea alimentelor, produse utilizate in mod normal pentru a completa sau inlocui alimentele, precum si pentru serviciile de restaurant si de catering, scrie Mediafax.

Reprezentantii tutuor grupurilor parlamentare au sustinut acest proiect. Deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu a spus ca este “un balon de oxigen” si este o masura fiscala foarte buna, insa implementarea ei a fost "proasta".

Deputatul PSD Marian Neacsu a replicat la criticile deputatului PNL ca este "regretabil ca aplica teoria castravetelui". "Cat de pregatit a fost Guvernul Emil Boc cand a crescut TVA la 24%?", a spus Neacsu. Reprezentantul UDMR a solicitat ca scaderea TVA sa se faca si pentru cheltuielile de intretinere. Camera Deputatilor este for decizional.

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9% si pentru berea la draft

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9% pentru berea la draft, in baza unui amendament aprobat, miercuri, de catre deputati la ordonanta care diminueaza TVA pentru produsele alimentare, pregatita de Guvern sa fie aplicata din luna iulie a acestui an. Amandamentul a fost propus de catre deputatul minoritatilor nationale Adrian Merka si a fost preluat si de comisia de buget.

“Berea va fi incadrata tarifar la codul NC 22 03 00 10, fiind singura bautura alcoolica destinata consumului exclusiv in restaurante, necesitand instalatii specifice de servire detinute de persoane juridice. Din acest punct de vedere, nu exista riscul ca vanzarea in HORECA sa capete o dimensiune de retail, datorita caracterului de servire a berii la draft specific doar industriei ospitalitatii”, a motivat initiatorul amendamentul.

“S-ar putea colecta mai multe venituri prin cresterea vanzarilor de bere la draft, intrucat adaosul comercial este mai mare in HORECA, iar noi locuri de munca vor putea fi create, mai ales pentru categorii defavorizate precum persoane mai putin calificate, studenti, tineri fara experienta. Astfel, daca prin aceasta masura s-ar crea un plus de consum de 100 000 hl de bere in zona HORECA, aceasta evolutie s-ar traduce prin efecte pozitive asupra incasarilor bugetare si a ocuparii fortei de munca, net superioare fata de aceeasi evolutie in zona de retail", se mai arata in motivare.

Amendamentele adoptate mai prevad ca, pentru berea produsa de mici fabrici de bere independente, a caror productie in anul calendaristic precedent nu a depasit 200.000 hl/an, iar pentru anul in curs antrepozitarul autorizat declara pe proprie raspundere ca va produce o cantitate mai mica de 200.000 hl/an, se aplica nivelul redus al accizelor specifice. Pentru micile fabrici de bere independente nou inființate pentru care antrepozitarul propus declara pe propria raspundere ca va produce o cantitate mai mica de 200.000 hl/an se aplica nivelul redus al accizelor specifice.

Acelasi regim se aplica si pentru berea livrata pe teritoriul Romaniei de catre mici fabrici de bere situate in alte state membre, potrivit prevederilor din norme. Fiecare mica fabrica de bere are obligatia de a depune la autoritatea competenta, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere privind cantitatea de bere pe care a produs-o in anul anterior si/sau cantitatea de bere pe care urmeaza sa o produca in anul in curs, potrivit prevederilor din normelor metodologice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri