DNA a pus sechestru pana la concurenta sumei de trei miliarde de lei pe bunurile lui Andrei Chiliman si ale celorlalti trei inculpati din dosarul privind atribuirea preferentiala de lucrari unor firme de la care primeau "comisioane" de 10% din valoarea contractelor incheiate.

Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu a afirmat, luni dupa-amiaza, la iesirea de la DNA Ploiesti, ca procurorii au pus sechestru pe bunuri in valoare de trei miliarde de lei in dosarul in care este cercetat alaturi de primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, de consiliera acestuia, Ioana Costescu, si de consilierul local Ion Brad, noteaza Mediafax.

Moisescu a spus ca, in ceea ce-l priveste, a fost instituit sechestru pe case, actiuni si conturi si ca, cel mai probabil, va contesta masura asiguratorie. In privinta documentului gasit de catre procurori la perchezitia domiciliara facuta la locuinta lui Moisescu, prin care soacra acestuia isi imprumuta fiica cu suma de 670 de milioane de euro, Vlad Moisescu a spus ca acel document nu are nicio legatura cu Primaria Sectorului 1.

"Este un act sub semnatura privata, care nu a avut niciun fel de consecinta, dar, cel mai important, nu are nicio legatura cu Primaria Sectorului 1", a spus Vlad Moisescu. Acesta a declarat ca suma de 670 de milioane de euro care apare in actul de imprumut dintre soacra si sotia sa nu este cea reala si ca in acel document este vorba despre "o eroare materiala de denominare" facuta de "cel care a intocmit actul".

Intrebat daca va achita acest prejudiciu, Moisescu a raspuns: "Care prejudiciu, domnisoara?", adaugand ca un prejudiciu se stabileste in urma unui proces in instanta. Vlad Moisescu a catalogat drept "o copilarie" ceea ce se intampla.

La scut timp de la iesirea lui Moisescu din DNA Ploiesti au parasit sediul institutiei si Andrei Chiliman, precum si consiliera sa personala Ioana Costescu. Chiliman a declarat ca i-a fost pus sechestru "pe declaratia de avere". "Pe declaratia mea de avere s-a pus sechestru. Mai mult nu spun", a afirmat Chiliman. Intrebat daca va contesta decizia, edilul a raspuns: "Evident ca o voi contesta".

La randul sau, Ioana Costescu a spus ca detine un apartament care valoreaza mai putin de 100.000 de euro si ca va contesta masura sechestrului asigurator. La ora transmiterii acestei stiri, in sediul DNA Ploiesti se mai afla consilierul local bucurestean Ion Brad pe bunurile caruia este instituit, de asemenea, sechestru asigurator.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au descoperit, in urma perchezitiilor de saptamana trecuta facute la locuinta lui Vlad Moisescu, un contract prin care soacra fostului trezorier al PNL isi imprumuta fiica cu suma de 670 de milioane de euro, acest contract fiind considerat suspect de catre procurori tinind cont de acuzatiile care i se aduc lui Vlad Moisescu.

Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, si Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman, sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, iar Andrei Chiliman si consilierul local din Sectorul 1 Ion Brad, de constituirea a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta intr-un dosar privind atribuirea preferentiala de lucrari unor firme de la care primeau "comisioane" de 10% din valoarea contractelor incheiate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, vineri noapte, ca Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Ion Brad sa fie cercetati in libertate, sub control judiciar, in acest dosar.

Anchetatorii sustin ca Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infractional inca din 2004, din care au facut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman si Ion Brad, urmarind "comiterea unor fapte de coruptie care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10 si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica si pe parcursul derularii contractelor incheiate cu Primaria Sectorului 1".

Vlad Moisescu, creierul acestui mod de operare

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, Vlad Moisescu ar fi fost creierul acestui mod de operare, iar Ioana Costescu, care ii respecta cu strictete "ordinele", le impunea functionarilor Primariei Sectorului 1 si controla modul in care acestia le executa, motiv pentru care "toti functionarii primariei o stiau de frica". Totodata, Ioana Costescu ar fi reprezentat interfata lui Moisescu in relatiile cu reprezentantii firmelor care aveau contracte cu Primaria si care trebuiau sa remita cei 10-15% ceruti din banii incasati din contractele atribuite ilegal.

Anchetatorii explica si modul de operare al gruparii, aratand ca principalii actionari sau reprezentanti ai firmelor importante erau contactati personal de Moisescu si de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman si cu directorii serviciilor de investitii si achizitii, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Pitigoi, Razvan Munteanu, Ciprian Ghioaca si o alta persoana, decedata intre timp, spunand ca trebuie sa plateasca acel "comision" impus de acestia.

In cazul in care o firma ar fi refuzat sa plateasca mita, respectiv "comisionul" impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firma nu ar mai fi castigat niciodata vreo procedura de achizitie publica in Sectorul 1. Mai mult, in anumite cazuri s-ar fi ajuns si la amenintari la adresa reprezentantilor firmelor care ar fi refuzat sa "cotizeze", se arata in documentele anchetatorilor.

Citeste si:

    Banii primiti de la reprezentantii firmelor carora li se atribuiau preferential contractele ar fi fost impartiti, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu si Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenta de 15% ar fi fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

    Procurorii DNA au precizat, in documentele citate, ca grupul infractional ar fi obtinut de la reprezentantii firmelor Romair Consulting si Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termica a blocurilor de locuinte din Sectorul 1, dar si lucrari de asfaltare a unor strazi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentand un procent de 10% din platile facute de Primaria Sectorului 1, in baza contractelor incheiate.

    Citeste si:

      Plata "comisionului" se facea foarte discret, de regula fiind acceptate doar predarile de bani in numerar, in locurile stabilite de catre Vlad Moisescu, printre care ar fi fost si sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Balcescu, banii fiind preluati direct de Moisescu, sustin anchetatorii. Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, in cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru incheierea contractului sa fie platita prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate catre B1 TV si Romania TV.

      "Aceasta protectie consta in faptul ca nu aparea nimic negativ despre ei in mass-media, iar daca in mod intamplator ar fi aparut ceva, acestia ar fi avut capacitatea sa opreasca, speculand relatia contractuala", arata anchetatorii. De altfel, aceasta metoda era folosita in cazul mai multor firme care voiau sa incheie contracte cu Primaria Sectorului 1, astfel ca o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era data prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau incheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghita, in care functioneaza postul Romania TV.

      Conform declaratiei de avere din iunie 2014, Andrei Chiliman detine 11 terenuri, in totalitate sau in parte, majoritatea mostenire de la parinti, in Bucuresti, Ilfov, Constanta, Buzau, Gorj si Brasov, iar sotia sa a primit mosteniere sau prin donatie patru terenuri. Cei doi copii ai sai au, la randul lor, in proprietate sase terenuri, primite prin donatie de la Chiliman si de la verisoara primara a sotiei acestuia.

      Andrei Chiliman mai detine jumatate dintr-un apartament cu mansarda si dintr-o casa din Bucuresti, primite mostenire de la mama sa, in timp ce sotia sa a dobandit o casa si un sfert dintr-o casa din Bucuresti. Copiii detin un apartament in Bucuresti si trei case in Bucuresti, Buzau si Brasov, avand aceeasi provenienta. Majoritatea acestor proprietati erau nationalizate si restituite sau recuperate in justitie. Chiliman mai are un autoturism Audi, cumparat in 2005, iar sotia sa are un Renault din 1972, mostenit de la mama ei. Primarul Sectorului 1 detine bijuterii evaluate la 13.000 - 20.000 de euro si obiecte de arta a caror valoare este estimata la 70.000 - 150.000 de euro.

      Primarul Andrei Chiliman are conturi de 49.132 de lei, 70.299 de euro, 60.096 de dolari si 10.034 de franci elvetieni, in timp ce sotia are in conturi 129.977 de lei, 17.572 de euro si 7.693 de dolari. Totodata, el si-a imprumutat fratele cu 15.000 de euro. In schimb, edilul nu are datorii care sa depaseasca 5.000 de euro.

      In anul fiscal precedent, Chiliman a incasat un venit net de 50.068 de lei din indemnizatia de primar si 2.673 din chirii. Sotia sa a incasat o pensie de 32.316 lei, 7.141 de lei din activitatea de arhitect, 146.280 de lei din chirii, 126.495 din dividente la actiunile detinute la Fondul Proprietatea si 209.124 de lei din vanzarea de actiuni catre Fondul Proprietatea.

      Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 Bucuresti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost si deputat de Bucuresti timp de doua legislaturi: 1996-2000 si 2000-2004. Chiliman si ceilalti trei inculpati sunt cercetati in dosarul in care sunt acuzati, printre altii, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma, tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

      Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

      Sursa foto: Mediafax Foto

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri