Gabriel Resources a reclamat Romania la Centrul International pentru Rezolvarea Disputelor de Investitii al Bancii Mondiale in legatura cu disputa legata de proiectul Rosia Montana si cere compensatii pentru pierderile provocate de blocarea acestuia.

Compania a inaintat o cerere de arbitraj in conformitate cu prevederile tratatelor internationale bilaterale de protejare a investitiilor incheiate de Romania cu guvernele Canadei, Marii Britanii si Irlandei de Nord, se arata intr-un comunicat al Gabriel Resources. Actiunea este legata de disputa companiei cu Romania referitoare la proiectul exploatarii de aur si argint de la Rosia Montana, la care Gabriel detine o participatie indirecta de 80,69%, si a incalcarii de catre Guvernul Romaniei a protectiilor prevazute in tratate, scrie Mediafax.

Proiectul a fost si este considerat in interiorul si in afara Romaniei ca una dintre cele mai importante investitii straine directe in tara, avand potentialul sa dea un impuls semnificativ economiei romanesti in ansamblul ei si sa stimuleze cresterea si dezvoltarea regiunii Apuseni. Compania a fost intotdeauna ferm angajata sa dezvolte proiectul. Constructia minei utilizand actuala tehnologie va demonstra beneficiile mari ale proiectului, inclusiv in privinta mediului si protejarii mostenii culturale a Romaniei, sustine Gabriel Resources.

"Cu toate acestea, prin actiunile si inactiunile ei, Romania a blocat si a impiedicat implementarea proiectului, fara procedurile necesare si fara compensatii, privand efectiv Gabriel de intreaga valoare a investitiilor. Romania a suspus astfel Gabriel si investitiile sale unui tratament care incalca obligatiile prevazute in tratatele bilaterale pentru investitii, provocand pierderi semnificative companiei", potrivit comunicatului. In solicitarea de arbitraj, Gabriel vrea sa obtina plata integrala a compensatiilor prevazute in tratate, pentru privarea de dreptul de a dezvolta proiectul, ca urmare a incalcarii de catre Romania a tratatului.

Procedurile de arbitraj au fost lansate in urma emiterii de catre companie a unei notificari referitoare la disputa, adresata presedintelui, premierului si Guvernului Romaniei, pe 20 ianuarie 2015. Prin aceasta notificare, Gabriel a invitat autoritatilor romane sa discute gasirea unei solutii amiabile. In pofida unor noi scrisori trimise de Gabriel Resources in aprilie si mai, autoritatile romane nu au dat un raspuns. Gabriel Resources continua sa incerce sa obtina un angajament la nivel inalt din patea autoritatilor din Romania, pentru a rezolva disputa.

Pe de alta parte, compania este pe deplin hotarata sa isi protejeze drepturile si interesele in Romania si, in absenta disponibilitatii autoritatilor romane pentru dialog, Gabriel nu are alta alternativa decat sa recurga la arbitraj. "Compania inca crede ca interesele actionarilor proiectului, in special ale statului roman, vor fi cel mai bine servite prin aprobarea si dezvoltarea acestuia, iar Gabriel continua sa doreasca discutii cu presedintele Romaniei si Guvern, pentru atingerea acestui obiectiv. Daca va deveni realitate sau nu, depinde integral de politicienii Romaniei, de a demonstra angajamentul pentru proiect si industria miniera in general", a declarat Jonathan Henry, presedinte si CEO al Gabriel Resources. Gabriel Resources a angajat firma White&Case pentru consultanta in acest caz. La 30 iunie 2015, Gabriel Resources detinea rezerve de numerar si echivalent de 32,1 milioane de dolari.

Sursa foto: Mina de aur Rosia Montana/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri