Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a precizat intr-un comunicat de presa transmis, joi, Mediafax ca a trimis rapoartele de control care vizeaza activitatea mai multor operatori din sectorul forestier catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) pentru ca procurorii sa faca cercetari care sa stabileasca daca aspectele prezentate intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu a declansat in perioada 7 mai- 12 iunie un control la atat la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebes , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Radauti, precum si la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase catre compania austriaca.

"Scopul controalelor a fost verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la provenienta, transportul, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora", se arata intr-un comunicat de presa trimis de MMAP.

Potrivit sursei citate, din verificarea stocurilor fizice declarate si inregistrarilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, printre care si: suspiciuni privind existenta mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos provenit din taieri ilegale, inadvertente privind modul de receptie si inregistrare a materialelor lemnoase; receptionarea de material lemnos fara a fi raportat in SUMAL; existenta de material lemnos receptionat cu documente din care nu rezulta clar provenienta.

De asemenea, in uma controlului s-au constatat si diferente intre cantitatile de masa lemnoasa inscrise in avizele de insotire si cantitatile de masa lemnoasa receptionate si raportarea in SUMAL, de catre diversi agenti economici, a unor avize de insotire fictive.

La inceputul lunii mai, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, anunta un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmarea legalitatea achizitionarii de catre aceasta societate de material lemnos taiat din paduri. Ea mentiona ca, daca se vor constata ilegalitati, vor fi anuntate PICCJ si toate institutiile abilitate.

Pe de alta parte, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer declarau ca autoritatile competente verifica in mod regulat fabricile unitatii. Firma austriaca isi exprima speranta ca rezultatele controalelor vor combate “acuzele nedrepte” facute de mai multe organizatii neguvernamentale la adresa companiei.

”Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucreaza lemn care nu este insotit de documentele care atesta provenienta legala si dupa caz, originea”, subliniau reprezentantii Holzindustrie Schweighofer.

Citeste si:

Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer a anuntat,pe 23 iunie , ca a primit confirmarea Certificatului PEFC™, certificare internationala ce garanteaza ca lemnul prelucrat sau achizitionat de Holzindustrie Schweighofer este lemn controlat, legal, din surse necontroversate. Potrivit unui comunicat al companiei, certificatul primit confirma ca firma indeplineste prevederile si directivele standardului PEFC, foarte strict in ceea ce priveste verificarea provenientei lemnului.

"Concluzia auditarii companiei contrazice acuzatiile exprimate de catre o organizatie de mediu", se arata in comunicat.

Totodata, se mentioneaza ca certificarea "Chain of Custody" a organizatiei PEFC™, recunoscuta pe plan international, garanteaza faptul ca lemnul prelucrat sau achizitionat de Holzindustrie Schweighofer este lemn controlat, legal, din surse necontroversate. ”Pentru obtinerea certificarii, toate etapele lantului de custodie trebuie sa urmeze un ansamblu de reguli stricte - de la padure, la fabrica de cherestea si pana la produsul finit”, se arata in comunicatul din 23 iunie.

Firma sublinia ca s-a supus din nou acestei verificari stricte prin auditori independenti, datorita faptului ca organismul de certificare (Institutul de Cercetari Silvice Holzforschung Austria, Viena) a solicitat, in urma unui raport critic al unei organizatii de mediu, un audit de urgenta a tuturor locatiilor fabricilor de cherestea ale Holzindustrie Schweighofer din Romania.

"Rezultatul acestui audit special este disponibil acum in mod oficial si atesta faptul ca Holzindustrie Schweighofer a respectat prevederile standardului PEFC CoC pentru achizitionarea masei lemnoase. Certificatul HFA-CoC-0018 a fost deci confirmat”, se mai arata in comunicat.

Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, sustine ca rezultatul acestei auditari confirma din nou indeplinirea standardelor internationale de catre compania sa.

Foto: Shutterstock / Wood