Seful DGA Prahova, arestat preventiv, ofiterul BCCO Emanuel Saghel, pus sub control judiciar

Seful Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Prahova, comisarul sef Constantin Ispas, retinut de procurorii DNA Ploiesti pentru mai multe fapte de coruptie, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Prahova, in timp ce ofiterul BCCO Emanuel Saghel a fost pus sub control judiciar.

Comisarul sef Constantin Ispas, retinut pentru trafic de influenta, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, luare de mita, folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, spalare a banilor si cercetare abuziva, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, spun surse judiciare, scrie Mediafax.

La randul sau, Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finantarii terorismului si spalarii banilor din BCCO Ploiesti si care era retinut pentru santaj, trafic de influenta, folosire, in orice mod, direct sau indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si luare de mita, a fost pus sub control judiciar.

Decizia Tribunalului Prahova privind masurile preventive fata de cei doi poate fi contestata la Curtea de Apel Ploiesti.

Sefii Politie Prahova au fost retinuti luni, de DNA

Seful Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Prahova, Constantin Ispas, adjunctul sefului Politiei Judetene Prahova, Adrian Radulescu, si Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finantarii terorismului si spalarii banilor din BCCO Ploiesti, au fost retinuti luni seara de DNA Ploiesti.

Citeste si:
Arestari in dosarul de coruptie al deputatului Sebastian Ghita
Patru arestari in dosarul de...

Marti, procurorii DNA Ploiesti au perchezitionat birourile celor trei, care fusesera sigilate luni, dupa ce acestia au fost ridicati si dusi la audieri la DNA Ploiesti. Seful DGA Prahova, Constantin Ispas, are biroul in sediul Politiei Municipale Ploiesti, in timp ce Radulescu si Saghel au birouri in sediul IPJ Prahova.

Comisarul sef Constantin Ispas, care de cativa ani conduce Serviciul Judetean Anticoruptie din Directia Generala Anticoruptie, a fost scos luni noapte din sediul DNA Ploiesti, fiind transportat in arestul Politiei Judetene Prahova, situat in municipiul Campina.

Medicul care i-a evaluat lui Ispas starea de sanatate inainte de a fi introdus in arest, conform procedurilor standard, a constatat ca acesta are nevoie de investigatii medicale, intrucat ar putea avea probleme cardiace, declarau surse judiciare. In aceste conditii, seful DGA Prahova a fost dus la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Ploiesti, unde a stat aproape trei ore. Conform surselor citate, medicii de la spital au constatat ca starea de sanatate a sefului DGA Prahova nu necesita internarea, iar marti dimineata, in jurul orei 6.00, el a fost dus direct la biroul sau din Ploiesti, pentru a asista la perchezitiile facute de procurorii DNA.

Ulterior, potrivit unor surse judiciare, procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Ploiesti al DNA l-au pus sub control judiciar pe comisarul sef Adrian Radulescu, adjunctul sefului Politiei Judetene Prahova. Astfel, in fata instantei de judecata de la Tribunalul Prahova au fost prezentati, marti, doar seful DGA Prahova, comisarul sef Constantin Ispas, si ofiterul BCCO Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finantarii terorismului si spalarii banilor din BCCO Ploiesti.

Citeste si:
Ce banci si-au schimbat sefii in 2011
Ce banci si-au schimbat sefii...

Seful Anticoruptie, cercetat pentru fapte de coruptie

Potrivit DNA, Constantin Ispas, comisar-sef de politie si sef al Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, este suspectat de trafic de influenta, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, luare de mita, folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, spalare a banilor si cercetare abuziva.

Conform anchetatorilor, folosindu-si influenta asupra unor functionari cu atributii de control din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Ploiesti - Administratia Judeteana a Finantelor Publice Prahova si Garzii Nationale de Mediu - Comisariatul Judetean Prahova, seful Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova ”a actionat pentru obtinerea de avantaje patrimoniale necuvenite, pentru sine si membri ai cercului sau relational”.

In perioada 2010-2014, Ispas ar fi intervenit la nivelul unor functionari cu atributii de control, in scopul protejarii activitatii comerciale a unor firme (S.C. Corydob Peco Serv S.R.L. Poiana Campina, S.C. Sandcompany S.R.L. Ploiesti, S.C. Rinenergy Impex S.R.L. Focsani si S.C. Viacom Investec Md Midwest Focsani). In schimb, Ispas ar fi incasat periodic diverse sume de bani, prin intermediul S.C. Niros Com S.R.L. Popesti din comuna Brazi, societate ai carei asociati sunt fratele sau, Ion Ispas, si fiul sau, Mihai-Constantin Ispas, si prin intermediul S.C. Milarasi SRL din Bucov, administrata de fratele sau. Pentru a da o aparenta legalitate platilor facute catre aceste societati, au fost inregistrate in evidentele contabile documente reprezentand operatiuni comerciale nereale (fictive) privind prestarea unor servicii intre parti, acte de comert care in realitate nu au avut loc.

De asemenea, Constantin Ispas este suspectat ca a cerut unui denuntator si a primit, in perioada aprilie 2010 - februarie 2011, cate 10.000 euro, in doua transe. Ispas ar fi cerut aceluiasi denuntator sa acorde un ajutor financiar S.C. Sandcompany SRL, administrata de Valentin Vasile Schiopulescu, constand in acordarea unui imprumut de 200.000 lei si incheierea unui contract de vanzare-cumparare a unui imobil proprietatea denuntatorului, pentru care pretul (400.000 euro) nu a fost achitat in realitate de catre Schiopulescu.

Citeste si:
Procurorii perchezitioneaza birourile sefilor Politiei Prahova
Procurorii perchezitioneaza...

In schimb, Ispas i-ar fi promis denuntatorului ca il va determina pe comisarul sef Emanuel Saghel, ofiter coordonator in BCCO Ploiesti, sa solutioneze favorabil dosarul penal inregistrat la DIICOT Ploiesti care viza activitatea firmei denuntatorului.

Anchetatorii mai spun ca in perioada 2010-2013 seful Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova l-ar fi determinat pe administratorul unei firme ”sa creeze avantaje materiale” societatii administrate de Vasile Schiopulescu. De asemenea, Ispas ar fi determinat o alta firma sa incheie doua contracte de furnizare marfuri si sa comercializeze, in perioada decembrie 2011 - aprilie 2013, societatii comerciale Corydob Impex SRL, motorina cu plata la termen, cu bilet la ordin (in medie trei cisterne lunar), iar SC Master Truck Autoline SRL sa transporte uleiurile minerale neaccizabile achizitionate de aceasta societate din Polonia si Slovenia, cu mijloacele de transport proprietatea SC Corydob Impex SRL, direct catre beneficiarii care efectuau plata transportului catre Corydob.

Potrivit anchetatorilor, in schimb Ispas ar fi primit de la Vasile Schiopulescu, reprezentantul Corydob Impex si Sandcompany, suma de 1.500 de lei pentru fiecare dintre cele 72 cisterne cu combustibil livrate de SC Fernix Impex, in total el primind 108.000 de lei. De asemenea, Constantin Ispas ar fi primit sume de bani cuprinse intre 700 si 2.000 de lei pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, in toata perioada mentionata, agregate minerale exploatate la balastiera Sandcompany si transportul unor baloti de lucerna sau grau din zona Urlati la ferma pe care o administreaza in comuna Brazi. De asemenea, in vara anului 2011 Ispas a mers cu familia sa si a fratelui sau pe litoralul bulgaresc, sejurul, in valoare de 2.000 de euro, fiindu-i platit de Schiopulescu.

Anchetatorii mai spun ca, incepand cu anul 2011 si pana in prezent, Constantin Ispas a efectuat, in mod repetat, operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, constand in administrarea si coordonarea efectiva a activitatilor derulate de catre SC Iahim Logistik, la care actionar unic si administrator figureaza fiul sau. Firma are ca obiect de activitate ”cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase, cresterea bovinelor, cresterea porcinelor, cresterea ovinelor si caprinelor”.

Conform surselor citate, Ispas ar fi primit, in mod repetat, sume importante de bani de la Margareta Leonte si Gheorghe Leonte, pentru ca, prin exercitarea atributiilor de serviciu, sa initieze si sa deruleze anchete penale impotriva lucratorilor de politie implicati in solutionarea unui dosar aflat pe rolul Parchetului Tribunalului Prahova si avand ca obiect savarsirea infractiunii de evaziune fiscala de catre membri familiei Leonte.

In luna iunie 2012, in calitate de sef al Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, Constantin Ispas i-ar fi transmis unei persoane cercetate ca urmeaza sa aiba loc o perchezitie la locuinta sa, perchezitie dispusa intr-un dosar al Parchetului Judecatoriei Ploiesti.

Emanuel Saghel este suspectat de santaj, trafic de influenta si luare de mita

La randul sau, Emanuel Saghel, ofiter in cadrul BCCO Ploiesti, este suspectat de santaj, trafic de influenta, folosire, in orice mod, direct sau indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si luare de mita.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2014 - 2015, in calitate de ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Ploiesti, lucrand in baza delegarilor de competenta dispuse de DIICOT- Serviciul Teritorial Ploiesti, a amenintat un jurnalist, direct sau prin interpusi, cu constituirea de dosare penale si luarea unor masuri preventive fata de acesta, vrand sa il determine astfel sa nu mai publice materiale de presa compromitatoare la adresa sa.

De asemenea, Emanuel Saghel este suspectat ca in perioada 2011 - 2014 a pretins initial un comision, al carui cuantum nu l-a precizat, iar ulterior a primit parchet, plinta, precum si servicii de debitare a cantitatii de 3-4 metri cubi busteni, de transport al acestui material lemnos si de reconditionare a unor piese de mobilier de la administratorul unei firme. El ar fi beneficiat de aceste servicii pentru a determina un ofiter din Politia Judeteana Prahova sa solutioneze favorabil un dosar al respectivei persoane.

Anchetatorii mai sustin ca, in perioada martie - noiembrie 2014, Emanuel Saghel a furnizat unei persoane cercetate intr-un dosar penal de catre DIICOT Ploiesti informatii la care avea acces in virtutea functiei, constand in instiintarea acesteia in legatura cu interceptarea sa in respectiva cauza penala si cu data la care urma sa aiba loc perchezitii la domiciliul acestuia. In schimb, ofiterul BCCO a pretins si primit, in perioada martie - noiembrie 2014, bilete la meciurile de fotbal disputate de F.C. Petrolul Ploiesti pe teren propriu.

Adrian Radulescu, adjunctul sefului IPJ Prahova, este suspectat de cercetare abuziva

Conform anchetatorilor, Adrian Radulescu si Constantin Ispas ar fi amenintat trei persoane, pentru a le determina sa formuleze denunturi la adresa unor ofiteri de politie de la SIF Prahova care au instrumentat un dosar penal aflat pe rolul Parchetul Tribunalului Prahova. Denunturile astfel obtinute prin amenintare s-au materializat in constituirea a doua dosare penale inregistrate la DNA si in cadrul carora ofiterii din DGA Ploiesti au fost delegati sa faca cercetari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri