Tribunalul Bucuresti a obligat Credit Europe Bank sa incaseze ratele unui credit in franci elvetieni (CHF), apartinand unui client al avocatului Avram Codrut, la cursul de 2,0950 lei / CHF, valabil la momentul semnarii contractului si sa emita un nou grafic de rambursare care sa prevada restituirea creditului in lei.

Potrivit avocatului Avram Codrut, Credit Europe Bank trebuie sa restituie toate sumele incasate in plus, rezultate din diferenta de curs valutar, comisionul de acordare, dobanda legala aferenta acestor sume si cheltuielile de judecata. De asemenea, este obligata sa calculeze ratele si toate rambursarile viitoare la cursul de 2,0950 lei/CHF si sa incaseze ratele conform unui grafic de rambursare, emis in lei.

In data de 01 octombrie 2015 a fost castigat primul proces din Bucuresti, Tribunalul Bucuresti a admis cererea formulata de catre un client al Credit Europe privind inghetarea cursului de schimb valutar LEU/CHF, la valoarea de la momentul semnarii contractului si plata in lei a acestui credit. Sentinta Civila nr. 5311/01.10.2015 a fost pronuntata in dosarul nr. 11307/3/2015. "Prin aceasta hotarare, a fost constatata nulitatea absoluta a clauzelor privind riscul valutar, dintr-un contract de credit ipotecar in franci elvetieni", arata avocatul Avram Codrut.

Solutia pronuntata de catre instanta vizeaza "inghetarea cursului de schimb valutar CHF-leu pentru efectuarea platilor in temeiul contractului mentionat la valoarea de la momentul semnarii contractului ( curs valutar de 2,0950 lei/CHF) respectiv calcularea si plata ratelor si a tuturor rambursarilor la valoarea in lei a francului elvetian de la data semnarii contractului, pe intreaga perioada de valabilitate a acestora. Obliga paratele la restituirea catre reclamanta a tuturor sumelor platite in plus, rezultate din diferenta de curs valutar dintre cursul valabil la momentul efectuarii fiecarei plati si cursul valabil la data semnarii contractului( 54.099,79 lei), la care se adauga dobanda legala de la data incasrii fiecarei sume nedatorate si pana la achitarea debitului de catre parate. Obliga paratele sa emita un nou grafic de rambursare, care sa prevada restituirea creditului în lei, conversia creditului din CHF in lei facandu-se la cursul CHF-leu de la data semnarii contractului".

"Solutia reprezinta un precedent important pentru toate procesele de acest gen, putand fi invocata ca practica judiciara in cazul tuturor contractelor in moneda straina, care contin clauze de risc valutar", a declarat avocatul Avram Codrut. Aceasta hotarare se adauga sentintei pronuntata in data de 01 iulie 2015, in dosarul nr. 11552/3/2015 de catre aceeasi instanta, impotriva OTP, prin care aceasta banca era obligata sa incaseze ratele unui credit in CHF, al unui alt consumator reprezentat de avocat, la cursul de de 1,8894 lei/CHF.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri