Miron Cozma a spus marti, intrarea in sediul Parchetului instantei supreme, unde a venit sa fie audiat in dosarul Mineriadei, ca el a fost luat cu forta si dus ca sa ii multumeasca Iliescu "tovarasului Cozma", iar atunci s-au imbracat mineri in soldati, "ca sa va prosteasca Ion Iliescu, un KGB-ist".

Miron Cozma a venit la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) pentru a fi audiat si a depune documente in dosarul Mineriadei, in care este acuzat ca, in calitate de presedinte al biroului executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului", impreuna cu Constantin Ioan Ilinescu si Torsan Ilie, a organizat si coordonat deplasarea la Bucuresti a minerilor din Valea Jiului, in iunie 1990, scrie Mediafax.

Cozma a spus ca nu a fost chemat de Ion Iliescu la Bucuresti in iunie 1990, precizand ca a fost mereu impotriva fostului presedinte. El a adaugat ca, dupa ce au ajuns in Bucuresti, minerii sai au fost cantonati la Sala Polivalenta si nu au avut legatura cu cei de la Romexpo sau Palatul Victoria, iar el a fost dus cu forta acolo unde Ion Iliescu multumea ortacilor.

"Nu sunt acuzat ca am organizat deplasarea minerilor la Bucuresti, mai cititi. Asta e mesajul transmis de Iliescu, ca el ne-a chemat? Pe mine m-a chemat Iliescu? N-auzi sau nu intelegi, stimate domn, daca eu am fost impotriva lui Iliescu, daca eu si acuma, daca vii la mine la partid o sa vezi ca punctul 8 e inclusiv in adeziune. Daca vrei sa te inscrii la mine in partid, nu poti sa te inscrii pentru ca esti intrebat daca ai colaborat cu Securitatea", a precizat Cozma.

Intrebat cine a chemat minerii in Bucuresti si cine i-a coordonat, Miron Cozma a raspuns: "Pai cine m-a chemat? Eu am ajuns asa civil si adus asa de minerii cu ghilimele de rigoare (face semn pe umeri, n.r.) (...) De ce nu spuneti adevarul? Deci, au fost securistii lui Nicolae Camarasescu, repet, impreuna cu ministrul Burlec (Cornel Burlec-Plaies, n.r.), ministrul adjunct la Minelor, impreuna cu alti colonei si asa mai departe, care se stiu, colonelul Tache, colonelul Florescu, sub coordonarea foarte stricta a lui Gelu Voican Voiculescu, care raspundea direct, pentru ca acesta avea in permanenta intalniri la Bucuresti, bineinteles cu Petre Roman si bineinteles cu tovarasul Iliescu".

Cozma a mai aratat ca a gasit si dovezi care sa-i sprijine dovezile ca nu el a coordonat minerii, respectiv o inregistrare din Piata Universitatii in care vorbesc lideri ai studentilor din piata, precizand ca acestea se regasesc si in arhivele TVR.

Miron Cozma a adaugat ca minerii erau la Sala Polivalenta, dar totusi, in balconul Guvernului si la complexul Romexpo apar persoane imbracate in mineri, spunand ca intrebarea care se pune este "cine erau aia imbracati mineri". El a precizat ca, ulterior, au fost imbracati mineri in soldati, "ca sa va prosteasca Ion Iliescu".

Intrebat cum de apare in inregistrarile video in prezenta lui Ion Iliescu, in iunie 1990, Cozma a spus: "In permanenta, dumneavoastra nu ati vazut, la Palatul Victoriei acolo e ca un neispravit, ca sa nu zic altfel, si foloseste numele meu, ca minerii, si nici nu eram langa el. Cine erau aia imbracati mineri langa el in balconul Guvernului? Cine erau aia imbracati la complexul expozitional? Pentru ca, inca o data va spun, minerii au stat la Polivalenta. Am fost cantonati la Polivalenta in prima etapa... Ulterior s-au imbracat mineri in soldati ca sa va prosteasca in permanenta acest KGB-ist nenorocit care este Ion Iliescu... M-au luat cu forta, repet, cu toti cu care eram la Polivalenta si ne-au dus acolo ca sa multumeasca tovarasului Miron Cozma, din nou o pacaleala KGB-ista".

Intrebat daca ar accepta o confruntare cu Ion Iliescu, Cozma a spus: "Nu, pentru ca, sincer sa zic, mi-e frica, daca ii dau una moare. Pentru ca eu sunt sincer, eu nu mint. Intelegi?".

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, pe 21 octombrie, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13-15 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane, ranirea si lipsirea de libertate a altor o mie.

Procurorii militari au aratat, in ordonanta de incepere a urmaririi penale in dosarul Mineriadei, ca Ion Iliescu, impreuna cu Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu si altii, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri