Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Alba, Luminita Prodan, a declarat, miercuri, ca 16 persoane au fost retinute, din cele 45 audiate, marti seara, in dosarul privind exploatarea ilegala de aur din galerii miniere si halde din zona Rosia Montana, transmite Mediafax.

Prodan a spus ca ancheta in acest dosar este continuata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Alba, care urmeaza sa inainteze instantei, miercuri, propuneri de arestare preventiva pentru cei 16 suspecti.

Potrivit sursei citate, politistii incearca sa gaseasca si sa ridice cu mandat pentru audieri alte trei persoane suspectate in acest caz, care nu au fost gasite in urma perchezitiilor de marti.

Surse judiciare au declarat ca printre persoanele retinute se afla si unul dintre nepotii primarului din Rosia Montana, Eugen Furdui (PNL).

De asemenea, potrivit acelorasi surse, consilierul judetean Marin Cenuse (PMP) si un alt nepot al primarului din RosiaMontana, care au fost si ei audiati marti seara, nu au fost retinuti.

Politistii au facut, marti dimineata, 64 de perchezitii in Alba, Cluj, Bihor si Mures, la persoane banuite de evaziune fiscala, executarea de activitati miniere fara permis sau licenta, furt si spalare de bani si care ar fi exploatat, fara autorizatie, zacamant aurifer din galerii miniere sau halde aflate in conservare din Muntii Apuseni, prejudiciul in acest caz depasind 600.000 de lei.

Citeste si:

Astfel, in judetul Alba au avut loc 59 de perchezitii, in Mures - trei si cate una in Bihor si Cluj.

Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2013-2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fara autorizatie, zacamant aurifer din galerii miniere sau halde aflate in conservare din Muntii Apuseni.

Din cercetari a reiesit ca suspectii ar fi sustras, prelucrat si comercializat produse aurifere, introducandu-le fara forme legale in circuitul economic sau plasandu-le la case de amanet sub forma unor garantii, fara returnarea sumelor de bani imprumutate.
In urma perchezitiilor, 45 de persoane, intre care un consilier judetean PMP din Alba, doi nepoti ai primarului liberal dinRosia Montana si un lider al romilor din Apuseni, au fost ridicate si duse la audieri marti seara, la Alba Iulia.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Alba, Luminita Prodan, declara ca, in urma perchezitiilor, politistii au ridicat de la locuintele suspectilor ustensile folosite in extragerea aurului, detectoare de metale, dar si cantitatea de peste 1,5 kilograme de aur.

"In urma perchezitiilor, au fost ridicate, in vederea continuarii cercetarilor, peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, inscrisuri, documente din care rezulta comercializarea ilegala a 4.969 de grame de aur, alte documente de evidenta si contabile, unelte si instalatii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer si aur. De asemenea, au fost ridicate si o arma neletala, detinuta in mod ilegal, aproape doua kilograme de geluri explozive sau dinamita, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale si diverse scule folosite in activitatea infractionala", spunea Luminita Prodan.
Potrivit sursei citate, suspectii cautau aurul in fostele galerii miniere sau in haldele de steril si dupa ce il extrageau il vindeau prin magazine de bijuterii sau case de amanet.

Surse judiciare declarau ca printre suspectii ridicati pentru audieri in acest dosar se afla siconsilierul judetean Marin Cenuse (PMP), un om de afaceri din Campeni, doi dintre nepotii primarului din Rosia Montana, Eugen Furdui (PNL), dar si unul dintre liderii romilor din Muntii Apuseni.