Presedintele Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, a reactionat dur la adresa presedintelui Sed Lex, Vasile Marica, dupa anuntul protestelor la Finante si ANAF, spunand ca este un personaj nociv, cu care nu va negocia niciodata, si a precizat ca examenele de promovare sunt organizate potrivit legii.

"Vasile Marica, veriga de legatura dintre grupurile de interese locale si cativa locotenenti personali ai acestuia, speriati de gandul ca nu-si mai pot negocia functiile prin carciumi, crede ca mai poate manipula opinia publica cu un protest impotriva modernizarii ANAF. Este sub demnitatea mea sa vorbesc cu un astfel de personaj, cu care nu voi negocia niciodata nimic, insa am datoria de a explica opiniei publice si angajatilor onesti din ANAF urmatoarele lucruri: Prezenta unui inspector de integritate la examenele de promovare reprezinta doar extinderea unei practici folosite deja la supravegherea examenelor de la Antifrauda si ofera garantia ca promovarile nu mai sunt la cheremul lui Vasile Marica si al gastii acestuia, preocupati doar sa profite de pe urma unor functii publice", a declarat Diaconu, intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

Reactia presedintelui ANAF vine dupa ce Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, condusa de Marica, a anuntat ca angajatii din directiile de Finante si finantistii din primarii vor intrerupe, joi, lucrul intre orele 11.00 si 14.00, acuzand un comportament abuziv al presedintelui ANAF si cerand demisia acestuia.

"In ce priveste solicitarea demisiei mele din partea unui mafiot imbracat in haina sindicalistului preocupat de soarta adevaratilor functionari, am un singur lucru de spus: afirm public ca aceasta este la dispozitia noului prim-ministru la orice ora din zi si din noapte, asa cum a fost dintotdeauna", a spus Diaconu.

El a aratat ca, potrivit prevederilor legale, examenele de promovare sunt organizate de angajator, respectiv de directiile regionale, acestea avand personalitate juridica.

"Este adevarat ca interzicerea organizarii examenelor la nivel local, sub supravegherea fratiilor patronate de Vasile Marica, nu poate fi privita cu ochi buni de acest personaj care de 20 de ani paraziteaza sistemul vamal si fiscal, insa a venit momentul sa inteleaga pana si el ca nu mai poate trai la nesfarsit din spagi intr-o Romanie aflata in plina schimbare de paradigma", a subliniat seful ANAF.

El l-a numit pe Marica un personaj nociv pentru tot ce inseamna reforma administratiei, "un profitor al miscarilor sindicale oneste", care protesteaza fata de "eliminarea nepotismelor" si oferirea unei oportunitati reale de promovare a angajatilor ANAF merituosi, pentru a ramane in continuare "conectat la robinetul banilor murdari".

"Am deplina incredere in faptul ca oamenii de buna credinta care muncesc zilnic si contribuie din plin la procesul de reformare a ANAF (realizat in principal in interesul contribuabililor si secundar in favoarea salariatilor) nu vor cadea in capcana manipularii intinsa de un personaj lipsit de substanta profesionala, morala si umana, catarat fara scrupule pe scara parvenirii sociale", a continuat Diaconu.

Reprezentantii aliantei sustin ca presedintele ANAF se razbuna pe angajatii care, in 3 noiembrie, au oprit lucrul, cerand majorarea salariilor si reclamand ca salariile celor din Ministerul de Finante si ANAF au crescut printr-o Ordonanta a Guvernului adoptata "pe ascuns".

"Chiar in acest moment, in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, condusa de domnul Gelu Stefan Diaconu, ne aflam in fata unui abuz fara precedent, prin care legea bunului plac inlocuieste legea in vigoare. Daca actiunea de pedepsire si razbunare indreptata impotriva celor care au avut curajul sa protesteze in data de 3 noiembrie 2015 nu va fi exemplar pedepsita de institutiile statului, toti salariatii ANAF vor intelege ca bunul plac al celor care ne conduc este mai presus de lege", spun reprezentantii Sed Lex.

Acestia au mai aratat ca presedintele ANAF a dispus, chiar in timpul organizarii examenelor de promovare a functionarilor publici din cadrul directiilor regionale ale finantelor publice, schimbarea locurilor de desfasurare si a membrilor comisiei constituite cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si crearea unei comisii centralizate la nivel regional, incalcand flagrant prevederile HG nr. 611/2008 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici.

Astfel, foarte multi participanti la examene ar trebui sa se deplaseze intre 100 si 200 km, pe propria cheltuiala, ceea ce duce si la destabilizarea functionarii institutiilor in care isi desfasoara activitatea, urmand ca pentru doua - patru zile un numar de 3.200 de persoane sa migreze intre orase, spune Sed Lex.

"Daca ajungem sa acceptam pur si simplu dispozitia unui sef, data fara respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecinte negative, nu numai pentru cariera functionarilor publici, dar in special pentru modul in care va functiona institutia in raport cu orice alta persoana fizica si juridica, activitatea ramanand la bunul plac a celor care ocupa vremelnic functii de conducere in instututiile statului", se preciza in comunicatul organizatiei.

Aceasta mai informeaza ca a semnalat cazul presedintelui Romaniei, Seviciului Roman de Informatii, primului ministru interimar si primului ministru desemnat, urmand ca la finalizarea documentelor de catre avocatii organizatiei sa fie inaintata organelor de cercetare penala o plangere pentru abuz in serviciu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri