Fiscul a anuntat in a doua jumatate a lunii noiembrie ca a finalizat verificarile fiscale in cazul primelor 10 persoane din grupul persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), format din 336 persoane, asupra carora se fac analize si verificari privind riscurile fiscale si se aplica programe de conformare, scrie Mediafax.

Acestea au realizat in anul 2011 venituri nedeclarate de 86,9 milioane lei, pentru care trebuie sa plateasca un impozit de circa 14 milioane lei.

Din suma totala, veniturile nedeclarate cu sursa neidentificata au reprezentat 23,77 milioane lei, pentru care persoanele fizice datoreaza un impozit pe venit suplimentar de 3,8 milioane lei si penalitati de intarziere si dobanzi de 2,44 milioane lei.

Veniturile cu sursa identificata au totalizat 63,17 milioane lei. Pentru acestea, cei verificati trebuie sa achite 10,1 milioane lei impozit pe venit suplimentar, iar dobanzile si penalitatile de intarziere sunt in curs de calculare.

Citeste si:

Eugen Serban, directorul Directiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice din ANAF, a declarat pe 9 decembrie ca ANAF a inaintat instantei dosare de urmarire penala in cazul a trei din cele 10 persoane, care au inregistrat venituri din surse nedeclarate, acestea fiind oameni de afaceri din imobiliare, constructii, dar si investitori.

El a precizat ca Fiscul a inceput in noiembrie verificarea a inca 30 de persoane fizice din grupul persoanelor fizice cu averi mari.

"Rezultatele obtinute pentru primele zece persoane cu averi mari verificate au creat premisele ca in noiembrie 2015 sa declansam 30 de verificari noi pe segmentul persaonelor fizice cu averi mari prin metode indirecte. (...) Acest tip de verificare nu este convenabil pentru persoanele care detin sume sau bunuri de patrimoniu nejustificate de venituri, insa contribuabilii corecti nu au nicio problema cu metodele indirecte de verificare. Un contribuabil care isi plateste corect impozitele si taxele se asteapta ca ANAF sa-l intrebe pe unul de alaturi care nu-si plateste taxele cum explica bunurile patrimoniale pe care le detine", a subliniat Serban.