AMRCR cere Guvernului sa solutioneze urgent blocajul privind autorizatiile pentru comercianti

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania solicita din nou Guvernului sa regandeasca de urgenta sistemul de autorizare a activitatilor comerciale si cere un termen de conformare de un an, pe fondul blocajului creat la nivelul autoritatilor locale privind emiterea sau reinnoirea autorizatiilor.

"Pentru mii de firme blocajul actual inseamna faliment curat, efectul asupra populatiei si asupra economiei tarii fiind devastator, pe termen lung. Solicitam inca o data Guvernului si in mod principal vicepremierului Vasile Dancu constituirea de urgenta a grupului interministerial pentru modernizarea administratiei, la care de altfel acesta a facut referiri dese in ultima perioada, iar pe agenda acestuia sa figureze ca tema prioritara regandirea sistemului de autorizare a activitatilor comerciale, care pe langa faptul ca este complex, a devenit mult prea complicat si, mai ales, mare consumator de timp", a declarat intr-un comunicat Delia Nica, directorul executiv al AMRCR, potrivit Mediafax.

Organizatia estimeaza ca, de la 1 ianuarie 2016, activitatea unui numar insemnat de agenti comerciali va fi temporar blocata si sute de mii de locuri de munca vor fi puse sub semnul intrebarii, ca efect al blocajului creat.

Demersul AMRCR este sustinut si de alte asociatii, precum Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor (HORA), Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania (FAPT), Asociatia Comerciantilor din Centrul Istoric Bucuresti (ACCIB), SKALInternational Bucharest, care au adresat in urma cu cateva zile o scrisoare deschisa Guvernului in acest sens.

AMRCR apreciaza ca solutia ar fi acordarea unui termen de conformare de 12 luni acelor agenti economici care nu intra sub incidenta conditiilor de suspendare a activitatii prevazute de H.G. 915/ 2015 privind criteriile pentru oprirea functioaarii sau utilizarii cladirilor daca se incalca securitatea la incendiu.

Citeste si:
Retailerii le cer clienţilor să fie cumpătaţi şi chibzuiţi la ce şi...
Asociaţia Marilor Reţele...

Reprezentantii pietei de retail spun ca durata intregului proces de autorizare se apropie in multe cazuri de 300 de zile de la initiere in Romania, in timp ce in state precum Polonia sau Ungaria exista o durata maxima de 30 de zile.

"Ne exprimam din nou disponibilitatea de a participa la intalnirile grupului interministerial pentru modernizarea administratiei in cadrul carora, pe langa semnalarea unor situatii concrete cum sunt cele de mai sus, putem sa formulam propuneri de eficientizare, transparentizare si predictibilitate referitoare la functionarea sistemului administrativ de autorizare a operatiunilor comerciale", a adaugat Nica.

Din AMRCR fac parte Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi si Selgros.

Citeste si:
Soferii Uber fara autorizatii vor avea accesul blocat in aplicatie
Uber avertizeaza partenerii...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Comisia de la Venetia RESPINGE sesizarea CCR asupra presiunilor
Setari Cookie-uri