Deputatul PNL Daniel Zamfir i-a cerut, joi, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sa convoace o sesiune extraordinara a Senatului, in vederea reexaminarii in regim de urgenta a legii darii in plata.

"Astazi (joi –n.r.) i-am cerut oficial presedintelui Senatului, printr-o scrisoare depusa la cabinetul sau, convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului in vederea reexaminarii in regim de urgenta a legii darii in plata", a declarat deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii, potrivit Mediafax.

"Spuneam ca saptamana trecuta s-a sinucis un barbat la Cluj, iar altul s-a mutat efectiv in padure pentru ca a ramas fara casa. (...) Ne poate asigura cineva ca nu se pot intampla drame in perioada urmatoare? De aceea ii rog pe colegii senatori sa faca tot posibilul sa avem sesiune extraordinara, sa dam sansa sutelor de mii de romanii sa scape din cosmarul vietii lor", a mai spus deputatul Daniel Zamfir.

Senatul se intruneste in sesiuni extraordinare la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului permanent ori a cel putin o treime din numarul total al senatorilor, potrivit Regulamentului. Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face in scris si va cuprinde motivul, ordinea de zi propusa si durata de desfasurare a sesiunii extraordinare. Convocarea se face de presedintele Senatului.

Senatorii si deputatii ar urma sa se intoarca din vacanta parlamentara in februarie, cand incepe sesiune ordinara. Conducerea Senatului a fost sesizata, pe 21 decembrie, la finalul sesiunii, cu privire la solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilului ipotecat, aceasta urmand sa fie discutata de Comisiile de specialitate.

Citeste si:
Legea darii in plata: Astazi este ziua in care incepe aplicarea legii
Legea darii in plata: Astazi...

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, pe 18 decembrie, Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor ipotecate, afirmand ca acest proiect este binevenit, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze "dificultati".

"Legea privind darea in plata este binevenita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei. Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile", a preciza Klaus Iohannis.

Sursa foto: Piotr Adamowicz / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
BNR a evitat in 2014 sa implementeze "darea in plata" in norme