20 Ianuarie 2016

CSAT are atributia de a verifica daca sunt ofiteri acooperiti in randul magistratilor



Seful cancelariei prezidentiale Dan Mihalache a declarat, marti, ca intentia Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania de a da in judecata CSAT in problema relatiei dintre justitie si servicii este „hazardata”, el afirmand ca CSAT este abilitat prin lege sa dispuna verificarea magistratilor.

„Mi se pare putin hazardat si am sentimentul ca cineva este intr-o campanie electorala in Justitie prin aceasta tema. Exista obligatia legala, nu noi am introdus-o, cred ca (a fost prevazut de lege-n.r.) in anul 2005 sau 2006 ca CSAT sa verifice aceste lucruri”, a declarat seful cancelariei prezidentiale Dan Mihalache, prezent la o dezbatere privind reprezentarea femeilor in politica, organizata de PNL , conform Mediafax.

Pe de alta parte, Dan Mihalache a afirmat ca aceasta atributie a CSAT ar trebui regandita.
„Daca ma intrebati pe mine este putin complicat. Nu vad aici foarte bine rolul CSAT si poate intr-o zi aceasta prevedere ar trebui regandita pentru ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati”, a explicat Mihalache.

Potrivit lui Dan Mihalache, CSAT poate doar sa trimita declaratiile pe proprie raspundere catre institutiile abilitate pentru a vedea daca in randul judecatorilor sunt si ofiteri acoperiti.

„Raspunsul instititiilor acesta fost (nu exista ofiteri acoperiti in randul judecatorilor-n.r.)”, apreciind ca CSAT nu are capacitati proprii pentru a „umbla dupa ofiteri acoperiti”. Dan Mihalache a afirmat ca are „anumite dubii asupra acestei proceduri”, insa, „acesta a fost raspunsul instutiilor statului”.
Admnistratia prezidentiala a anuntat, luni, printr-un comunicat de presa ca CSAT a verificat magistratii si ca in randul acestora nu sunt ofiteri acoperiti sau colaboratori ai serviciilor. Verificarea a fost dispusa de presedintele Klaus Iohannis, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Presedintele Uniunii Judecatorilor din Romania, Dana Garbovan, a declarat, citata de presa centrala, ca Uniunea a solicitat ca deciziile CSAT referitoare la relatia dintre serviciile de informatii si Justitie sa fie facute publice, dar si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii
infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate. Ea a sustinut ca atat timp cat nu a primit raspuns la aceasta solicitare, ia in calcul posibilitatea de a da in judecata CSAT.



Citeste si