Lipsa posibilitatii de a contesta luarea unei masuri asiguratorii, putand fi contestat numai modul de aducere la indeplinire a masurii, conform Codului de procedura penala, este neconstitutionala, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala.

Curtea a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului privind art. 250 alin. (6) din Codul de procedura penala, conform carora: „(6) Impotriva modului de aducere la indeplinire a masurii asiguratorii luate de catre judecatorul de camera preliminara ori de catre instanta de judecata, procurorul, suspectul ori inculpatul sau orice alta persoana interesata poate face contestatie la acest judecator ori la aceasta instanta, in termen de 3 zile de la data punerii in executare a masurii” , conform Mediafax.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa care nu permite si contestarea luarii masurii asiguratorii este neconstitutionala.

Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin prevederilor constitutionale ale art. 21 coroborate cu cele ale art. 129, referitoare la accesul liber la justitie si exercitarea cailor de atac, precum si prevederilor art. 44 din Legea fundamentala, care consacra dreptul de proprietate privata.Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.

Citeste si:
Proiect de lege: Avocatul Poporului vrea pensie specială și cazare...
În vreme de pandemie,...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Avocat: Forța majoră ar putea fi o sabie cu două tăișuri pentru companii
Setari Cookie-uri