1 Martie 2016

BNR: Nu trebuie sa punem in pericol stabilitatea sistemului financiar prin legea darii in plata



Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a participat luni la o dezbatere in grupul senatorial PSD pe tema legii darii in plata si a indemnat parlamentarii la prudenta si grija ca aceasta lege sa fie dedicata doar celor care au cu adevarat nevoie de ea.

''Au fost prezentate argumentele care sunt in favoarea unei legi cu conotatii de protectie sociala, care sa se adreseze debitorilor bancilor care au nevoie de aceasta protectie sociala pentru ca sunt intr-o situatie financiara care nu le mai permite onorarea serviciului datoriei. S-au argumentat motivatiile pentru care statul, atunci cand e nevoie trebuie sa intervina in economie si, iata, acum intervine, dar de o maniera limitata, directionata catre grupurile vulnerabile si, in general, catre debitorii care, dintr-un motiv sau altul, sunt in jena financiara (...) Exista criterii pe care le-am propus si care pot fi diferentiate sau pot fi modulate, in raport cu optiunile parlamentarilor, dar care reusesc si rezolva problema incadrarii in spectrul de aplicare a legii numai a celor care sunt in nevoie sociala, au o capacitate financiara redusa de plata in aceasta perioada, in general, ca urmare a crizei financiare'', a declarat Florin Georgescu, conform Mediafax.

Reprezentantul BNR a fost intrebat daca oficialii Bancii Nationale sustin amendamentul care include programul Prima Casa printre categoriile de credite protejate de legea darii in plata, insa a evitat sa ofere un raspuns transant.

''Au fost argumente si pro, si contra. Senatul va stabili in curand si vedem mai departe la Camera Deputatilor cum este mai bine sa procedam. Trebuie, repet, sa ne adresam celor cu situatii financiare grele, in dificultate. Pe de alta parte nu trebuie sa punem in pericol stabilitatea sistemului financiar, dar nici sa ne adresam cu o protectie sociala generalizata si celor care nu au nevoie si celor care nu vor sa mai plateasca din anumite motive personale anumite credite'', a spus Georgescu.

Intrebat care ar fi gradul maxim de indatorare acceptat de BNR, el a aratat ca exista ''65% intr-un amendament''. ''Sigur, se poate discuta in cadrul unor dezbateri parlamentare pe baza cifrelor din evidentele sistemului bancar'', a adaugat Georgescu.

La randul sau, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor a anuntat ca social-democratii vor sustine legea in plenul Senatului. Senatorii PSD vor vota, astazi, aceasta lege, ea urmand sa-si urmeze traseul legislativ catre Camera Deputatilor. ''Senatorii PSD vor vota ramanerea in cadrul darii in plata si a programului Prima Casa'', a anuntat Fifor.



Citeste si