Arestarile din dosarul lui Sebastian Ghita au vizat mai multe persoane care au fost la conducerea unor institutii importante din judetul Prahova. Decizia a fost luata de magistratii Inaltei Curtii de Casatie si Justitie si poate fi contestata.

Au fost arestati pentru o perioada de 30 de zile:

-procurorul sef adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Liviu Tudose
-fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas
-fostul sef al Politiei Prahova Viorel Dosaru
-procurorul Aurelian Mihaila

Procurorul sef adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Liviu Tudose, fost procuror sef al aceleiasi institutii, este acuzat de luare de mita si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Constantin Ispas, fostul sef DGA Prahova, aflat sub control judiciar intr-un alt dosar, este acuzat de trafic de influenta si de folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

La randul sau, Viorel Dosaru, fostul sef al Politiei Prahova, este acuzat de luare de mita, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, favorizarea faptuitorului, iar procurorul Aurelian Mihaila este acuzat de doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si cercetare abuziva.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului independent Sebastian Ghita, acesta fiind acuzat de dare de mita, santaj, cumparare de influenta si alte infractiuni.

In noul dosar care-l vizeaza pe Sebastian Ghita, instrumentat de procurorii DNA Ploiesti, parlamentarul este acuzat de dare de mita, folosire, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, santaj, cumparare de influenta, dar si de conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

"In perioada 2013-2014, in timp ce pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti se afla in curs de urmarire penala o cauza complexa in care se efectuau cercetari cu privire la savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre cei implicati in furnizarea ilegala de informatii nedestinate publicitatii fiind si Ghita Sebastian Aurelian – deputat in Parlamentul Romaniei", se arata in comunicatul de presa emis de DNA.

Citeste si:
Arest la domiciliu pentru chirurgul Mircea Beuran
Arest la domiciliu pentru...

Potrivit procurorilor anticoruptie, informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa efectueze urmarirea penala.

Astfel, "folosindu-se de influenta pe care o avea si pe care o exercita efectiv pentru mentinerea si promovarea in functii publice, suspectul Ghita Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat si o persoana din conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Prahova (I.P.J.) Prahova sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti", se mai arata in document.

DNA precizeaza ca parlamentarul ar fi fost interesat sa protejeze doua persoane vizate de aceasta cauza si ca ar fi avut afaceri cu mai multe firme implicate in ancheta, avand astfel un interes personal.

Ce promitea Sebastian Ghita in schimbul informatiilor

In schimbul furnizarii informatiilor pe care le-a obtinut, Sebastian Ghita a promis "persoanei din conducerea I.P.J. Prahova ca o va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere", dar si unui magistrat "sprijin in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale", mai arata procurorii.

Totodata, potrivit DNA, in cursul lunii martie 2011, pentru a inceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societati comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a carui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, Sebastian Ghita l-a constrans pe reprezentantul acelei societati comerciale sa incheie, in mod fictiv, un contract de prestari servicii.

Citeste si:
Dragnea ramane incarcerat: Inalta Curte a respins recursul
Dragnea ramane incarcerat:...

"Scopul incheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNATIONAL SA sa dobandeasca, in mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentand valoarea contractului mentionat. Din acea suma, SC ASESOFT INTERNATIONAL SA a primit, in doua transe, in perioada iunie – septembrie 2011, suma totala de 610. 202, 96 lei", se mai arata in documentul DNA.

Procurorii DNA il mai acuza pe Sebastian Ghita si ca, la data de 22 iulie 2012, ar fi condus fara permis, context in care " i-a solicitat unei persoane cu functie de conducere din I.P.J. Prahova sa intervina pe langa lucratorii de politie rutiera din cadrul Biroului DN1, astfel incat acestia sa nu dispuna masurile legale", in schimb promitandu-i ca-l va sprijini pentru a-si pastra functia.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
BREAKING Beuran a fost inregistrat cand ar fi luat mita
Setari Cookie-uri