28 Martie 2016

Dacian Ciolos spune ca nu sunt bani pentru majorarea indemnizatiei de crestere a copilului: Sa ne indice Parlamentul sursa



Premierul Dacian Ciolos sustine ca nu sunt bani la buget pentru majorarea indemnizatiei de crestere a copilului, el cerand Parlamentului sa indice si sursa de finantare pentru aceste plati, potrivit News.ro.

"Cand Parlamentul vine cu modificari sau cu propuneri legislative care vizeaza alocari bugetare, o spune Constitutia, e important sa precizeze de unde luam bani daca e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, inseamna un deficit care risca sa mearga peste 3%”, a declarat Dacian Ciolos, duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, referindu-se la proiectul de lege prin care se elimina plafonul maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului.

El a mai spus ca Parlamentul trebuie sa indice sursa de finantare pentru aceste plati: "Nu vor fi (bani - n.r.) daca nu ne spune Parlamentul de unde trebuie sa taiem ca sa punem acesti bani".

Comisia pentru munca a Camerei Deputatilor a adoptat, in 8 martie, un proiect de lege prin care se elimina plafonul maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului. Totodata, indemnizatia va fi acordata pana cand copilul implineste doi ani.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minimum 12 luni venituri supuse impozitului beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului timp de doi ani si timp de trei ani pentru copilul cu handicap, prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

Cuantumul indemnizatiei va fi 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani si nu poate fi mai mica de 85% de salariul minim brut pe tara garantat. Totodata, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.

Indemnizatia se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara sau de tripleti incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Astfel, mamele care au gemeni sau mai multi copii din aceeasi sarcina primesc un bonus, pe langa indemnizatie de 85 % din salariul minim brut pe tara pentru fiecare copil incepand cu al doilea copil.

Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din indemnizatia minim garantata.

Aceste prevederi ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie 2016. Camera Deputatilor este forul decizional in privinta acestui proiect, care va fi votat in plen saptamana viitoare.



Citeste si