Birocratia se face simtita la toate nivelurile societatii, de la ministere pana mai jos, la interactiunea de zi cu zi a contribuabilului cu organele fiscale, dar in ultima perioada s-a cuplat si cu efectul colateral al luptei anticoruptie, lipsa de decizie a autoritatilor, sustine Luminita Popa, managing partner al casei de avocatura Suciu, Popa & Asociatii.

"Birocratia este in doua feluri exprimata: pe de-o parte vorbim de un milion de hartii pentru o singura actiune si pe de alta parte de un milion de oameni care sa aprobe o hartie. Daca o cuplezi cu presiunea anticoruptie, care produce efecte pozitive, dar si negative prin lipsa de decizie, mai sunt lucruri de imbunatatit", a declarat Luminita Popa.

Miruna Suciu, celalalt managing partner al firmei, sustine ca cea mai mare birocratie este resimtita de firme si micii contribuabili, la tot ce inseamna declaratii, controale si documente justificative solicitate de ANAF, dar si pe segmentul de autorizatii, licente sunt mari probleme, aceasta pornind de la varf, din cadrul ministrelor.

In cadrul proiectului #RomaniaProfesionista, wall-street.ro isi propune sa culeaga solutii, atat de la actorii din mediul privat, cat si din partea autoritatilor pentru o reforma reala a societatii. Reducerea birocratiei este un prim pas pentru o societate mai civilizata si o viata mai usoara. In acest context, sustinem initiativa Guvernului si a Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic de creare a "Comisiei de taiat hartii", platforma online de debirocratizare a aparatului public prin preluarea in mod constant a sugestiilor de la publicul larg.

Initiativa are ca principal obiectiv implicarea in mod direct a cetatenilor pentru a obtine o interactiune mai eficienta dintre administratia publica si cetateni respectiv companii. In acest sens, platforma lansata de Cancelaria Primului Ministru si Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC): http://maisimplu.gov.ro va colecta si centraliza propunerile transmise, oferind posibilitatea urmaririi pasilor facuti pentru cele mai solicitatea documente/proceduri.

Prim-ministrul Dacian Ciolos a explicat pe scurt initiativa: „Prin aceasta platforma vrem sa identificam, prin reactia cetatenilor, acele lucruri care pot fi simplificate, iar efortul de reduce birocratia trebuie facut in interiorul ministerelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri