22 Aprilie 2016

Procurorul Augustin Lazar, inainte de interviul la CSM: Am un proiect care doreste reformarea radicala a Ministerului Public



Augustin Lazar a afirmat inaintea interviului in fata Sectiei pentru procurorii a CSM ca va propune discutiei " un proiect care doreste reformarea radicala a Ministerului Public". Procurorul este propunerea ministrului Justitiei pentru functia de Procuror General.

"As dori sa va spun ca este un proiect care doreste reformarea radicala a Ministerului Public, mai eficace, mai integru si care sa fie o institutie in slujba interesului public. O institutie care sa fie altfel decat a fost pana acum, cu o fata europeana si cu niste standarde europene", a declarat, joi, la sosirea la CSM, procurorul Augustin Lazar, conform Mediafax.

Augustin Lazar, propus de ministrul Justitiei pentru functia de Procuror General al Romaniei, sustine joi, in fata Sectiei pentru procurori a CSM, interviul in urma caruia va primi un aviz consultativ din partea consiliului.

Conform procedurii, proiectul de management al procurorului Augustin Lazar a fost pus in dezbatere publica, la data de 4 aprilie, urmand ca joi, 21 aprilie, magistratul sa sustina interviul in fata Sectiei pentru procurori a CSM. Ulterior, vineri, pe data de 22 aprilie, avizul va fi transmis catre Ministerul Justitiei, urmand ca propunerea ministrului Justitiei sa fie inaintata Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

Ce alte obiective mai contine proiectul procurorului Augustin Lazar

Din proiectul de management al lui Augustin Lazar reiese ca alte obiective ale proiectului sau sunt:

-pregatirea unor procurori cu vocatie europeana
-elaborarea unui ghid de bune practici in materia cooperarii judiciare internationale

- elaborarea unei metodologii privind luarea masurilor asiguratorii
- strategie de modernizare a informatizarii.

"importanta conduitei in mediul judiciar, a capacitatii de comunicare cu judecatorii, procurorii, personalul auxiliar si administrativ, justitiabilii, persoanele implicate in actul de justitie, operatorii de intelligence, reprezentantii mass-media care reflecta activitatea organelor judiciare ca formatori de opinie inclusiv in domeniul infaptuirii justitiei", declara magistratul.

Augustin Lazar are in vedere "elaborarea unei strategii privind modul de sesizare a parchetelor, care sa prevada noi surse de sesizare, mai ales privind infractiunile grave (surse deschise, numere Telverde, sesizari ale institutiilor si persoanelor cu atributii legale in acest sens), modul in care circula, pe cale administrativa, modul de verificare a indeplinirii, de catre subiectele obligate, a obligatiilor legale de sesizare a parchetului " dar si efectuarea unui schimb permanent de informatii cu institutiile care au obligatii legale in domeniu, se mai arata in documentul citat.

Augustin Lazar are o vechime, in functia de procuror, de 34 de ani, dintre care 18 ani in functii de conducere. El este procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, calitate in care a coordonat si a instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, in care a fost necesara cooperarea judiciara internationala. Anterior, din anul 2001 pana la finalul anului 2012, a ocupat functia de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.



Citeste si